Povećanje minimalca – od kojih para?

Kada se prenose ovakve vesti, obično se istakne još u naslovu da većina privatnika ne želi da poveća minimalac. To je deo našeg folklora – naglašavanje da privatnici izrabljuju zaposlene. Pretpostavljamo da većini (a većinu čine mala i srednja preduzeća) povećanje minimalca nije mrsko. Postavlja se pitanje – od kojih para?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Čak 85 odsto privrednika protivi se povećanju minimalne cene rada u 2021. godini, pokazalo je istraživanje Unije poslodavaca Srbije (UPS). Onih preostalih petnaest odsto bilo bi spremno da prihvati povećanje samo uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela poslednje sedmice jula 2020. godine. Ovaj stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu. Tada je povećanje minimalca bilo prihvatlijvo za 46 odsto anketiranih.

Ta razlika rezultat je pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane koronavirusom, navodi se u saopštenju.

Poslodavci rešavanje ove situacije vide u umanjenju troškova poslovanja. To bi moglo da se učini putem proporcionalnog umanjenja poreza i doprinosa, povećanja neoporezivog dela zarade i smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta. Tako bi bio omogućen održivi rast zarada u privatnom sektoru koji ne bi išao na teret preduzeća, niti bi njihova konkurentnost bila umanjena.

Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu putem ovog rešenja bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika.

U istraživanju su učestvovali predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 radnika. Takođe, ispitani su stavovi i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Tokom jula, Unija tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca. Cilj je da se sagledaju stavovi privrednika o pitanju visine minimalne cene rada.

Podsećaju da pregovori sa predstavnicima Vlade i sindikatima otpočinju tokom avgusta. Tokom septembra će se razmatrati, u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, visina minimalne cene rada za 2021. godinu.

Izvor: Biznis
Fotografijarawpixel.com

Podsećamo: