Početna Magazin Godine Naučnike platila industrija šećera da za srčane bolesti okrive masti

Naučnike platila industrija šećera da za srčane bolesti okrive masti

Naučnike platila industrija šećera da za srčane bolesti okrive masti

Nakon nedavnog pronalaska internih dokumenata industrije šećera, otkriven uticaj koji je ova branša vršila prethodnih 50 godina na preporuke o zdravoj ishrani

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Industrija šećera platila je harvardskim naučnicima 1960-ih godina da bi umanjili značaj prvih podataka koji su ukazivali na to da bi šećer mogao biti faktor rizika za koronarne bolesti, kao i da bace krivicu na zasićene masti, zaključak je istraživanja objavljenog u Journal of the American Medical Assocition (JAMA) Internal Medicine, uz podršku Njujork Tajmsa.

Interni dokumenti industrije, koje je nedavno otkrio profesor medicine Stenton Glanc sa kolegama sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, ukazuju na to da bi na pet decenija istraživanja o ishrani i srčanim bolestima i današnje preporuke o ishrani, mogla u velikoj meri da utiče industrija šećera.

Dokumenti pokazuju da je Fondacija za istraživanje šećera (Sugar Research Foundation), koja se sada zove Sugar Association, platila tri naučnika sa harvardskog univerziteta, izdvojivši sumu koja bi danas iznosila oko 50.000 američkih dolara, da objave analizu naučne literature o šećeru, mastima i zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Istraživanja koja su uključena u analizu samovoljno je odabrala sama ova privredna grana, a članak koji je objavljen u prestižnom naučnom časopisu New England Journal of Medicine, umanjio je vezu između šećera i zdravlja srca i oklevetao zasićene masti.

U poslednjih nekoliko godina, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i nacionalne zdravstvene institucije počele su da bolje prepoznaju rizik koji predstavlja šećer i da predlažu niže količine potrošnje. Međutim, naučnici ističu, rizik koji šećer predstavlja za razvijanje koronarnih bolesti, ostaje i dalje umanjen u preporukama.

Jedan od naučnika koji je bio uključen u ovo zataškavanje i pogrešno prikazivanje podataka jeste Mark Hegsted koji je postavljen na čelo Odseka za ishranu pri američkom ministarstvu poljoprivrede, sa kog mesta je i učestvovao, 1977. godine, u izradi dokumenta koji je bio preteča svih smernica američke vlade o ishrani, smernica na koje se ugleda i dobar deo sveta.

U uvodniku ovog istraživanja, Marion Nestle, profesorka ishrane i javnog zdravlja na Univerzitetu u Njujorku, piše da su priloženi dokumenti „ubedljivi dokazi“ da je industrija šećera pokrenula istraživanja „isključivo kako bi šećer bio izostavljen kao glavni faktor rizika za koronarne bolesti“.

Ona napominje da prehrambena industrija i danas nastoji da utiče na oblikovanje smernica za zdravu ishranu. Na primer, prošle – 2015. godine, Njujork Tajms je otkrio da je kompanija Coca-Cola izdvojila milione dolara za finansiranje naučnika koji istražuju kako da se umanji veza između slatkih napitaka i gojaznosti, bacajući krivicu na nedovoljnu fizičku aktivnost više nego na ishranu.

Uopšteno, donosioci odluka u zdravstvu trebalo bi da razmotre mogućnost da se istraživanjima koja finansira prehrambena industrija, daje manji značaj.


U tekstu Tradicionalna kuhinja vrednija od svih nutricionističkih saveta možete naći i link ka Pravilima ishrane Majkla Polana.