Početna Magazin Godine Društvo Starije osobe nedovoljno prikazane u američkim filmovima

Starije osobe nedovoljno prikazane u američkim filmovima

Starije osobe nedovoljno prikazane u američkim filmovima

Starije osobe su nedovoljno zastupljene u filmovima i često su žrtve šala na račun starosti, zaključeno je nakon analize najboljih filmova.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na fotografiji britanski glumac Majkl Kejn

Istraživanje koje je u septembru 2016. godine objavila Anenberg škola komunikacije i novinarstva Univerziteta Južne Kalifornije, pokazalo je da samo 11 odsto, od 4.066 likova koji imaju tekst u 100 najvećih američkih filmova snimljenih tokom 2015. godine, predstavljaju stariji od 60 godina. Samo 10 uloga koje bi mogle da se smatraju glavnim ili glavnim sporednim ulogama pripalo je glumcima koji su u vreme premijere filma imali 60 ili više godina.

„Primećujemo ne samo pogrešno predstavljanje u medijima, već i brisanje ove zaista živopisne starosne grupe u Sjedinjenim Državama“, rekla je profesorka Stejsi Smit, vodeći autor istraživanja.

Raskol je upadljiviji kad su žene u pitanju: samo 27 odsto starijih likova u filmovima su žene. Među glavnim ulogama koje su odigrale starije osobe, samo tri od deset su ženski likovi (Meril Strip, Helen Miren i Lin Šej) uprkos činjenici da žene žive duže od muškaraca i da predstavljaju veći segment starijeg stanovništva SAD-a.

Popisna kancelarija procenjuje da ja 18,5 odsto stanovništva Sjedninjenih Američkih Država staro 60 i više godina. „Seniori na ekranu predstavljaju ugroženu vrstu filmskog pripovedanja“, pišu autori u izveštaju.

Više od polovine filmova sa vodećim ili sporednim ulogama starijih imali su i replike koje istraživači smatraju ejdžističkim. Od „Bus starih kasni, ha?“ do „Ti si samo relikvija izbrisanog vremena.“

Sa druge strane, samo oko 29 odsto glavnih ili sporednih uloga starijih likova prikazano je dok koriste kompjutere, mobilne telefone ili drugu vrstu tehnike.

Smit kaže da izgleda da je ejdžizam dobio prođu u pop kulturi: „Ovo je oblast kojom ljudi izgleda da se ne bave“, kaže.

Iako su holivudski opisi starijih osoba često stereotipne karikature čudaka ili gunđala, oni su takođe često prikazani i kao zdravi i profesionalno aktivni. Oko 62 odsto starijih likova prikazano je kao zaposleno i samo jedan od deset ima zdravstvene probleme. Nekolicina samo prikazana je kako koristi štapove, kolica ili druga pomagala za kretanje, a još ih je i manje sa kognitivnim oštećenjem.

Među starijim likovima koji su umrli u filmu, nekih 79 odsto bilo je žrtva nasilja, što je daleko od stvarnosti u kojoj su bolesti daleko najčešći uzrok smrti starijih Amerikanaca.

Izvor: ABC News

Mogu vas zanimati i članci: