Magazin Godine Zdravlje

Tradicionalna kuhinja vrednija od svih nutricionističkih saveta

Majkl Polan je naučnik, novinar u Njujork Tajmsu i profesor na Berkliju. Već desetak godina bori se protiv prehrambene industrije u SAD.

Industrijska hrana ne samo da nas čini bolesnima i debelima, već nas uči da razmišljamo o “hranljivim materijama” (npr. omega 3, lipidi), a ne o namirnicama. Do te mere da više ne znamo ni šta, ni kako, ni kada jedemo.

SAD nisu imale kulinarsku kulturu, pa zato ni načine da se odupru mamcima brze hrane. U zemljama kao što su Francuska, Japan, Kina ili Italija postoji društveni aspekt obedovanja i kulinarska tradicija koje pomažu u odbrani i čak kreću u kontranapad sa pokretom tzv. spore hrane.

Međutim, bez obzira na loše posledice, američki model se primenjuje svuda na svetu. Brazil sada ima veće površine GMO zasada od SAD-a. Žitarice koje oni proizvode služe za ishranu svinja u Kini i Istočnoj Evropi, kaže Polan. Unutrašnja američka politika reflektuje se na druge zemlje.

Kada je, npr. Mišel Obama izvršila pritisak kako bi proizvođači gaziranih pića prestali da svoj marketing usmeravaju na decu, oni su kompenzovali gubitke time što su udvostručili marketinške akcije u siromašnim zemljama.

Polan smatra da smo sebe otuđili od jednostavnih namirnica jer se okrećemo nutricionizmu koji je “zvanična ideologija prehrambene industrije”.

Nutricionistička ideologija je odgovorna za stvarnje opasnih mitova, npr. da je određena hranljiva materija važnija od namirnice. Rezultat se vidi na Amerikancima: ne postoji nacija koja se više bavi uticajem izbora hrane na zdravlje, a sa druge strane, nijedan narod ne pati u toj meri od zdravstvenih problema vezanih za ishranu.

Nutricionizam je zahtevna nauka i nikada nismo sigurni u njihove zaključke. Hranljiva materija koja je do juče bila osporavana, danas može postati veoma važna za zdravlje. Pravila bilo koje tradicionalne kuhinje vrednija su od svih nutricionističkih saveta. 

Majkl Polan zastupa tezu da stvari ne treba komplikovati već se držati jednostavnih, zdravorazumskih pravila u ishrani. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija