Najzdraviji doručak

To je najzdraviji doručak na svetu, tvrde mnogi stručnjaci. Naši preci su ga redovno jeli. Iako lako dostupan, u našoj ishrani se ne koristi koliko bi trebalo.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svetu. Upravo ovu žitaricu su naši preci redovno jeli. Ovas je lako dostupan i danas – i jeftin – ali ga malo koristimo u ishrani.

Upravo je ovsena kaša najzdraviji doručak na svetu, prenosi Ekapija. Međutim, ovsena kaša kakvu danas konzumiramo nije ni blizu onoga što bi trebalo da bude. Prerađena ovsena kaša nije zdrava.

Najzdravije je kupiti ovas u zrnu i samleti ga, Kaša se zatim pravi od ovog samlevenog zrna ovsa sa dodacima po želji. Podsećamo na tekst: Moćne kombinacije hrane (1) – luk i grožđe, ovas i borovnice

Prava domaća ovsena kaša je izuzetno hranljiva. Ona nudi veliki izbor vlakana i još mnogo toga. Može pomoći u gubitku telesne mase, ali postoje još neki, važniji razlozi.

Evo pet glavnih razloga zašto je dobro svako jutro započeti dan ovsenom kašom.

1. Poboljšava funkcionisanje creva

Vlakna u ovsu pomažu u čišćenju creva i promovišu zdravo varenje. Oni takođe pomažu u poboljšanju opšteg zdravlja digestivnog sistema tako što osiguravaju da hrana stigne tamo gde treba u pravo vreme.

2. Poboljšava zdravlje srca

Istraživanja pokazuju prednosti ovsene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih bolesti kao što je koronarna bolest srca. Antioksidansi i zdrava vlakna u ovsu čine ga odličnim izborom za doručak za one koji moraju da smanje nivo lošeg holesterola.

3. Smanjuje rizik od raka debelog creva

Istraživanje sprovedeno na dva miliona Evropljana pokazalo je da visok nivo dijetalnih vlakana može sprečiti rak debelog creva. Da biste izbegli ovu neprijatnu bolest, jedite što više ovsene kaše.

4. Snižava krvni pritisak

Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može imati isti efekat kao i uzimanje lekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je samo pomoć u snižavanju krvnog pritiska i ne bi trebalo da zameni lekove.

5. Reguliše nivo šećera u krvi

Primarno rastvorljivo vlakno u ovsu, poznato kao beta glukan, delimično se rastvara u vodi kada se proguta i formira gustu supstancu u želucu koja ima moćne zdravstvene prednosti. Jedna od glavnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjenju insulinske rezistencije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin.rs