Orašasti plod odličan za srce

Američki kardiolog preporučuje da se jedna vrsta orašastih plodova jede što češće. Ovaj orašasti plod je, kaže, odličan za srce.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada je u pitanju rizik od srčanih bolesti, postoje neki činioci na koje ne možemo uticati. To su, na primer, genetika ili starost. Možemo, međutim, kontolisati ono što jedemo i unosimo u svoje telo.

Nije tajna da su orašasti plodovi veoma zdravi i da se preporučuje da ih treba često jesti. Dr Kevin Rabi otkriva koju vrstu orašastih polodova treba jesti skoro svakodnevno za zdravlje srca.

„Hrana koju jedemo može uticati na razvoj nekoliko faktora rizika za srčana oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, holesterol i dijabetes. Ako naučimo koja vrsta hrane će nam doneti najviše koristi i naneti najmanje štete, možemo da održimo naš kardiovaskularni sistem u najboljem mogućem zdravlju“, kaže ovaj američki kardiolog.

Orašasti plodovi sadrže dobre masti koje mogu zaštititi kardiovaskularni sistem.

„Nisu sve masti stvorene jednake. Orašasti plodovi imaju veći nivo nezasićenih masnih kiselina koje mogu imati zaštitne efekte na naš kardiovaskularni sistem i sniziti nivo lošeg holesterola“, tvrdi dr Rabi.

Omiljeni orašasti plodovi koje kardiolog voli da jede za zdravlje srca su bademi. Njih, kaže, uvek ima pri ruci.

„Uživam u bademima jer su lagana, zdrava i ukusna užina. Trudim se da malu činiju badema držim u autu ili na poslu. Ne moraju da se spremaju, a mogu da vas spreče da posegnete za nezdravim grickalicaama“, naglašava.

Što se tiče toga zašto najviše jede bademe, doktor objašnjava: „Postoji mnogo orašastih plodova koji su zdravi za srce, ali bademi se smatraju jednim od boljih izbora. Imaju puno proteina, zdravih masti i drugih hranljivih materija, uključujući vitamin E, Vitamini B, magnezijum i kalcijum“.

Izvor: Danas