Moćne kombinacije hrane (1) – luk i grožđe, ovas i borovnice

Hrana je najbolji izvor zdravlja, ali kada se namirnice dobro iskombinuju, učinak je još snažniji.

Fotografija: Džim Moris (78), bodibilder-vegan

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bez obzira na reklame, ljudi još uvek nisu našli načina da dobrobit koju imamo od raznih namirnica prebace u tabletice i kapsule. Umemo da izdvojimo elemente, ali oni nemaju isti efekat.

Još kada se namirnice dobro iskombinuju, ne postoji ništa bolje za zdravlje. Kitchen Daily je izabrao najbolje parove namirnica.

Luk i grožđe

Bore se protiv alergija, tumora, gojaznosti

Luk ima visoku koncentraciju kvercetina. Kvercetin je snažan antioksidant koji ublažuje simptome alergija i štiti srce jačajući cirkulaciju čime se, dodatno, jača i erektilna funkcija.

Sa druge strane, katehin koji se u velikim dozama nalazi u crnom grožđu, može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, kao i smanjenju prekomerne težine.

Zajedno, ove dve namirnice mogu da spreče nastanak ugrušaka u krvi i da podignu opšti nivo zdravlja srca. Dodajte iseckan luk i crno grožđe u pileću salatu ili ih kombinujte u čatni sosu za grilovano meso.

Ovsena kaša i borovnice

Bore se protiv srčanih oboljenja, tumora

Žitarice sa celim zrnom kao što je ovas predstavljaju pravi arsenal fitoelemenata koji se bore protiv zapaljenja i bolesti. Nema boljeg izvora avenantramida, jedinjenja koje pomaže u sprečavanju slobodnih radikala da oštete LDL holesterol (da, to je onaj „loš“ – ali oštećen, on će još više pospešivati skupljanje naslaga na arterijama). Samim tim, smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Borovnice su odličan izvor mangana i vitamina C i K i dobar su izvor vlakana. Na listi su namirnica koje se bore protiv raka zbog visoke koncentracije elaginske kiseline za koju je u laboratorijskim ispitivanjima dokazano da može pomoći u prevenciji nastanka nekih vrsta tumora.

Iako su i ovsena kaša i borovnice odlične namirnice, još su bolje kada su udružene. Rezultati istraživanja objavljenog u The Journal of Nutrition pokazuju da kada se vitamin C doda ovsenim fitoelementima, vreme tokom kojeg je LDL zaštićen od oksidacije povećava se sa 137 na 216 minuta.