Početna Magazin Godine Moćne kombinacije hrane (1) – luk i grožđe, ovas i borovnice

Moćne kombinacije hrane (1) – luk i grožđe, ovas i borovnice

Moćne kombinacije hrane (1) – luk i grožđe, ovas i borovnice

Hrana je najbolji izvor zdravlja, ali kada se namirnice dobro iskombinuju, učinak je još snažniji

Fotografija: Džim Moris (78), bodibilder-vegan

Bez obzira na reklame, ljudi još uvek nisu našli načina da dobrobit koju imamo od raznih namirnica prebace u tabletice i kapsule. Umemo da izdvojimo elemente, ali oni nemaju isti efekat.

Još kada se namirnice dobro iskombinuju, ne postoji ništa bolje za zdravlje. Kitchen Daily je izabrao najbolje parove namirnica.

Luk i grožđe

Bore se protiv alergija, tumora, gojaznosti

Luk ima visoku koncentraciju kvercetina. Kvercetin je snažan antioksidant koji ublažuje simptome alergija i štiti srce jačajući cirkulaciju čime se, dodatno, jača i erektilna funkcija.

Sa druge strane, katehin koji se u velikim dozama nalazi u crnom grožđu, može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, kao i smanjenju prekomerne težine.

Zajedno, ove dve namirnice mogu da spreče nastanak ugrušaka u krvi i da podignu opšti nivo zdravlja srca. Dodajte iseckan luk i crno grožđe u pileću salatu ili ih kombinujte u čatni sosu za grilovano meso.

Ovsena kaša i borovnice

Bore se protiv srčanih oboljenja, tumora

Žitarice sa celim zrnom kao što je ovas predstavljaju pravi arsenal fitoelemenata koji se bore protiv zapaljenja i bolesti. Nema boljeg izvora avenantramida, jedinjenja koje pomaže u sprečavanju slobodnih radikala da oštete LDL holesterol (da, to je onaj „loš“ – ali oštećen, on će još više pospešivati skupljanje naslaga na arterijama). Samim tim, smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Borovnice su odličan izvor mangana i vitamina C i K i dobar su izvor vlakana. Na listi su namirnica koje se bore protiv raka zbog visoke koncentracije elaginske kiseline za koju je u laboratorijskim ispitivanjima dokazano da može pomoći u prevenciji nastanka nekih vrsta tumora.

Iako su i ovsena kaša i borovnice odlične namirnice, još su bolje kada su udružene. Rezultati istraživanja objavljenog u The Journal of Nutrition pokazuju da kada se vitamin C doda ovsenim fitoelementima, vreme tokom kojeg je LDL zaštićen od oksidacije povećava se sa 137 na 216 minuta.