Hrana je najbolji izvor zdravlja, ali kada se namirnice dobro iskombinuju, učinak je još snažniji
Fotografija: Džim Moris (78), bodibilder-vegan
Bez obzira na reklame, ljudi još uvek nisu našli načina da dobrobit koju imamo od raznih namirnica prebace u tabletice i kapsule. Umemo da izdvojimo elemente, ali oni nemaju isti efekat.
Još kada se namirnice dobro iskombinuju, ne postoji ništa bolje za zdravlje. Kitchen Daily je izabrao najbolje parove namirnica.
Luk i grožđe
Bore se protiv alergija, tumora, gojaznosti
Luk ima visoku koncentraciju kvercetina. Kvercetin je snažan antioksidant koji ublažuje simptome alergija i štiti srce jačajući cirkulaciju čime se, dodatno, jača i erektilna funkcija.
Sa druge strane, katehin koji se u velikim dozama nalazi u crnom grožđu, može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, raka i neuroloških poremećaja, kao i smanjenju prekomerne težine.
Zajedno, ove dve namirnice mogu da spreče nastanak ugrušaka u krvi i da podignu opšti nivo zdravlja srca. Dodajte iseckan luk i crno grožđe u pileću salatu ili ih kombinujte u čatni sosu za grilovano meso.
Ovsena kaša i borovnice
Bore se protiv srčanih oboljenja, tumora
Žitarice sa celim zrnom kao što je ovas predstavljaju pravi arsenal fitoelemenata koji se bore protiv zapaljenja i bolesti. Nema boljeg izvora avenantramida, jedinjenja koje pomaže u sprečavanju slobodnih radikala da oštete LDL holesterol (da, to je onaj „loš“ – ali oštećen, on će još više pospešivati skupljanje naslaga na arterijama). Samim tim, smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Borovnice su odličan izvor mangana i vitamina C i K i dobar su izvor vlakana. Na listi su namirnica koje se bore protiv raka zbog visoke koncentracije elaginske kiseline za koju je u laboratorijskim ispitivanjima dokazano da može pomoći u prevenciji nastanka nekih vrsta tumora.
Iako su i ovsena kaša i borovnice odlične namirnice, još su bolje kada su udružene. Rezultati istraživanja objavljenog u The Journal of Nutrition pokazuju da kada se vitamin C doda ovsenim fitoelementima, vreme tokom kojeg je LDL zaštićen od oksidacije povećava se sa 137 na 216 minuta.
- Moćne kombinacije hrane (2) – beli luk i riba, paradajz i brokoli
- Moćne kombinacije hrane (3) – jabuka i kora od jabuke, zelena salata i bademi
- Moćne kombinacije hrane (4) – crveni pasulj i smeđi pirinač, zeleni čaj i limun