Najzdraviji 16-časovni isprekidani post

Tim kineskih naučnika je otkrio da 16-časovni isprekidani post može najviše da koristi zdravlju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin.rs

Isprekidani post je, utvrđeno je, proverena strategija za poboljšanje zdravlja. Isprekidani post ili, kako se još naziva – povremeni post, isprekidana dijeta (eng. intermittent fasting) jeste način ishrane u kojem se smenjuju periodi jela i gladovanja. Isprekidani post ne određuje koju hranu treba jesti, već kada treba jesti.

Sve veći broj dokaza dosledno pokazuje da isprekidani može efikasno sprečiti širok spektar bolesti, kao što su dijabetes, gojaznost, rak i neurodegenerativni poremećaji. Može čak pomoći u produžavanju životnog veka ili usporavanju proces starenja. Ovo je dokazano na različitim životinjskim modelima.

Međutim, trenutno postoji mnogo režima isprekidanog posta, a ne postoje smažni dokazi da je bilo koji bolji od drugih. Vremenski funkcionalni potpisi posta tek treba da se razjasne.

Naučnike je zanimalo da li postoji svojevrsni časovnik koji beleži trajanje gladovanja i izaziva pozitivno dejstvo za zdravlje.

Pretpostavlja se da je prebacivanje metaboličkog prekidača sa glukoze na ketone nastale razlaganjem masnih kiselina ključni mehanizam odgovoran za zdravstvene koristi proistekle iz isprekidanog posta. Postoji opšta saglasnost da produženo gladovanje može da pokrene metabolički prekidač. Međutim, metabolički prekidač do koga dolazi nakon perioda od 12 do 36 časova od trenutka prekida unosa hrane, veoma varira od pojedinca do pojedinca.

Teoretski, ovi periodi trebalo bi da budu povezani sa cirkadijalnim časovnicima. Interesantno, ima više dokaza da postoji veza između cirkadijalnih ritmova i isprekidanog posta. Cirkadijalni satovi optimizuju prednosti isprekidanog posta.

Naučnici sa univerziteta u kineskoj provinciji Hunan ispitali su 600 uzoraka iz četiri vrste tkiva miševa – iz jetre skeletnih mišića, smeđe i bele masti. Ovi miševi su imali pet rasporeda hranjenja. Svoj naučni rad su objavili u stručnom časopsiu „Cell Reports„.

Zaključak je da gladovanje u trajanju od 16 sati može pokrenuti metabolički prekidač i najviše doprineti zdravlju.

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: