Gradić u regionu najbolji za stare dane

Gradić u regionu Nemci smatraju najboljim mestom za stare dane. Koliko koštaju nekretnine ili njihovo iznajmljivanje, kao i koliko iznose troškovi života? Za Nemce, moguće povoljno. Ne i za ljude iz regiona. Lepota gradića i stila života su, svakako, neupitni.

Fotografija: Mujo HasanovicUnsplash

Mnogi u regionu znaju koliko je Trebinje lepo, ali čini se da je svet za to čuo tek kada je nemački magazin Fokus 2021. godine proglasio Trebinje za najbolje mesto na svetu za stare dane.

Nemački magazin je kao glavne prednosti Trebinja izdvojio blagu klimu, niske troškove života, dobru bezbednost, zdravstvenu zaštitu, prosečnu kiriju, kvalitet vazduha i život bez stresa i javnog saobraćaja.

Prelepi grad na jugu Republike Srpske, poznat kao grad vina, sunca i platana sa puno kulturnih i religijskih znamenitosti, postao je popularno turističko odredište. U Trebinje poslednjih godina hrle turisti iz celog sveta. Mnogi požele i da se baš tamo skuće i dočekaju starost. Međutim, pitanje je koliko bi to koštalo, posebno u duhu sve većih poslupljenja koja na sve pogađaju, a i zbog popularnosti koju je Trebinje steklo.

Cene nekretnina i visina kirije u Trebinju

Jedna od ponuda agencija za nekretnne je zemljište za vikendicu u okolini Trebinja. Površina je oko 600 kvadrata, nalazi se u mestu Ušće, nadomak Trebinja. Prilaz zemljištu je sa dve strane asfaltnim putem, a plac ima pitku i tehničku vodu, struju i telefonski priključak. Zemljište se nalazi na 40 metara od reke Sušice i 60 metara od reke Trebišnjice, na osunčanom brežuljku, te samim tim nije podložno plavljenju. Locirano je u mirnom okruženju, osunčano tokom celog dana, okruženo vinogradima i rekama, idealno za vikendicu. Cena je oko 15.000 evra.

U ponudi je i namešten, useljiv jednosoban stan u južnom gradskom izlazu. Stan ima 48 kvadrata – dnevnu sobu sa kuhinjom, spavaću sobu, kupatilo i balkon. Nalazi se na četvrtom spratu. Zgrada nema lift. Orijentacija stana je jug. Ispred zgrade je parking. Stan ima klimu, a cena mu je oko 66.000 evra.

Trosoban nenamešten useljiv stan u prvoj zoni Trebinja u naselju Luč, površine 90 kvadrata košta 149.000 evra. Stan se nalazi na petom spratu iima dnevni boravak, kuhinju, tri spavaće sobe, kupatilo, WC, hodnik i balkon. Ugrađen je klima uređaj, a postoji mogućnost za grejanje i putem radijatora. Ulaz u zgradu je opremljen video nadzorom. Godina izgradnje je 2016.

S druge strane, kuća sa okućnicom u Todorićima na putu prema Dubrovniku na placu od oko 500 kvadrata ima dva odvojena stana po 120 kvadrata plus terase, podrume, kotlarnicu, centračno grejanje i bašte. Kuća je useljiva. Cena je oko 200.000 evra.

A ako biste da iznajmite stan u Trebinju jedna ponuda je dvosoban namešten stan na nekoliko minuta od gradske pijace i starog grada. Iz objekta se pruža pogled na grad. Stan je kimatizovan i ima dve spavaće sobe, trpezariju i potpuno opremljenu kuhinju, kao i terasu i parking mjesto. Mesečna kirija je oko 230 evra.

Troškovi života u Trebinju.

Što se tiče troškova života, izgleda da i oni u Trebinju vrtoglavo rastu. Poskupljenja su u poslednjih godinu dana pojela 353 marke, što je oko 180 evra.

Građani Srpske iz dana u dan za isti iznos mogu kupiti sve manje namirnica. Enormna poskupljenja ne može ispratiti ni povećanje plata. Naime, potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u avgustu koštala je čak 2.287 KM, što je oko 1.200 evra. To je za 180 evra više nego u istom mesecu 2021. godine.

Prema podacima Saveza sindikata RS, samo za hranu mesečno treba izdvojiti 1.009 maraka (oko 500 evra). Najveće učešće u korpi ima ishrana, i to 44 odsto.

U Trebinju se na dnevnom nivou menjaju cene mesa, povrća, voća. Odavno su poskupele osnovne životne namirnice. Poskupljenje cena dovelo je do smanjenja broja kupaca, naročito u mesarama i na trebinjskoj pijaci.

Ipak, Trebinje uprkos svemu čuva svoj šmek i mami ljude sa svih strana. Zato mnogi i dalje razmišljaju da se jednog dana baš tamo skrase.

Izvor: Istok