Početna Magazin Godine Rad nadbubrežnih žlezda: pravo vreme za obroke

Rad nadbubrežnih žlezda: pravo vreme za obroke

Dobar vremenski raspored obroka mogao bi biti najvažniji aspekt plana dijete za uravnoteženje nadbubrežnih žlezda:

  • Isplanirajte redovno vreme obroka i užine, tako da jedete otprilike na svaka tri sata, s tim da prvi obrok bude do jednog sata nakon buđenja 
  • Najveći obrok treba da pojedete na početku dana, a večera treba da bude najlaganiji obrok 
  • Nemojte jesti tri sata pre odlaska na spavanje. 

Dva su razloga za sprovođenje ovakvog plana ishrane.
Prvo, ako isuviše ogladnite, dozvolićete da nivoi šećera u krvi padnu, a nizak šećer u krvi napreže organizam i može uticati na rad nadbubrežnih žlezda. Kortizol – jedan od hormona stresa koje proizvode nadbubrežne žlezde, obezbeđuje da nivo šećera u krvi ostane dovoljno visok kako bi se prehranili mišići i organi u organizmu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dugi periodi bez hrane dovode do toga da nadbubrežne žlezde rade napornije ispuštajući više kortizola kako bi se signalisalo jetri da otpusti glikogen. Ako živite stresnim životom (a ko ne živi?), vaše nadbubrežne žlezde već rade prilično naporno, otpuštajući kortizol kao odgovor na razne rokove, probleme sa decom, na vaše strahove, brige.

Drugi važan razlog za pravilno vremesko raspoređivanje obroka ima veze sa ciklusima kortizola. Kortizol ima svoj prirodni ciklus koji radi u skladu sa cirkadijalnim (24-časovnim) ritmom organizma. Obično, kortizol počne da raste oko 6h ujutru, dostiže vrhunac u 8h ujutru i onda polako opada tokom dana, izuzev malog rasta kao odgovor na vežbe, obroke i sl. Sa zalaskom Sunca, nivo kortizola treba da postane niži, što je priprema za odmor u toku noći.

Idealno bi bilo pratiti ovaj prirodan ciklus kako bi se izbegli dramatični porast i pad nivoa. Najbolji način da se ovo postigne jeste da se najveći deo hranljivih materija unese ranije u toku dana i da se rano večera, do 18h.