Početna Magazin Godine Mitovi i činjenice o telesnoj težini žena i dijetama (1)

Mitovi i činjenice o telesnoj težini žena i dijetama (1)

Najčešći mitovi o uticaju dijeta i vežbi na telesnu težinu koji, u stvari, imaju veze sa radom nadbubrežnih žlezda.

Marsel Pik je u svojoj knjizi „Is It Me or My Adrenals?“ (Da li je do mene ili mojih nadbubrežnih žlezda?) izdvojila najčešće mitove o uticaju dijeta i vežbi, a koji, u stvari, imaju veze sa radom nadbubrežnih žlezda.

Mit: Manji unos masnoća i kalorija jeste sve što treba da uradite da biste oslabili

Činjenica: Dijeta sa malo masnoća i malo kalorija za većinu žena nije dobra. Vaše telo žudi za nekim vrstama hranljivih materija i bez njih vaše nadbubrežne žlezde ne mogu da funkcionišu pravilno. A ako vaše nadbubrežne žlezde ne funkcionišu pravilno, veoma teško ćete se osloboditi prekomerne težine. Otkad smo prešli na malo masnoća/bez masnoća, stopa gojaznosti se zapravo povećala.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mit: Intenzivno vežbanje korisno je u bilo kom programu mršavljenja

Činjenica: Ako patite od disbalansa hormona nadbubrežne žlezde, previše napora zapravo će imati kontraefekat, podižući nivo stresa i podstičući telo da proizvodi više kortizola, koji će doprinostiti umoru i ometati gubitak težine. U zavisnosti od stanja nadbubrežnih žlezda, umerene ili lake vežbe mogu biti bolje za vas, barem izvesno vreme.

Mit: Nije bitno kakvu hranu jedete ukoliko je ona niskokalorična i sa malo masti

Činjenica: Različite vrste hrane imaju različit uticaj na različite tipove organizma. Ako ne rešite problem hormonske neravnoteže koja doprinosi gojenju, jednostavno smanjivanje unosa kalorija neće pomoći. Vaše telo će nastaviti da proizvodi kortizol, hormon koji navodi telo da zadržava masnoću, a stvaraće se i nova hormonska neravnoteža.

Mit: Nakon menopauze, neizbežno se dobija po 2,5 kg godišnje

Činjenica: Iako se mnoge žene ugoje nakon menopauze, to nikako ne znači da je to neizbežno. Kada je rad nadbubrežnih žlezda uravnotežen, težina se vraća na zdrav nivo.

Mit: Ako ste gojazni kada uđete u menopauzu, treba da vežbate sat vremena dnevno samo da biste održali svoju trenutnu težinu

Činjenica: Ako ste pokušali sa zdravom ishranom i umerenim vežbama i ipak niste uspeli da izgubite težinu, vaše telo je, verovatno, na neki način izbačeno iz ravnoteže. Možda imate hormonskih problema, insulinsku rezistenciju, disfunkciju nadbubrežnih žlezda ili čak kombinaciju ovih problema. Otkrijte šta je problem i rešite ga. Nemojte se naprezati više nego što je potrebno.

Mit: Metabolizam ne može da se rehabilituje. Jednom kada se uspori, on ostaje spor

Činjenica: Vaš metabolizam reaguje na ishranu, vežbe i funkcionisanje nadbubrežnih žlezda. Dovođenje nadbubrežnih žlezda u savršeno stanje može da učini čuda u resetovanju metabolizma.