Početna Magazin Godine Čavić o depresiji nakon prekida karijere

Čavić o depresiji nakon prekida karijere

Milorad Čavić govori o besciljnosti penzionisanih sportista koja neminovno vodi u depresiju. A to može biti kobno. On za to ima primer i u svojoj porodici.

Povodom vesti da je Jan Torp nađen kako luta i da se ovaj australijski plivač bori sa depresijom, Milorad Čavić je izjavio da mu je jasno kroz šta prolazi ovaj sportista koga on zna već duže od decenije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naš proslavljeni sportista, priča za Alo koliko je uobičajeno da se osoba koja je bila slavna, okružena blicevima i ljudima, nađe u depresiji kada prekine sportsku karijeru.

Depresija je nešto sa čime je teško izboriti se, a Milorad za to ima primer i u svojoj porodici jer mu se deda ubio kada je njegov otac bio mali.

U to vreme, depresija nije ni prepoznavana, pa samim tim ni priznavana, i sa tim je čovek samo mogao da se nosi „muški“, kaže Čavić. Ili da pukne.

Čavić sada završava dokumentarni film na ovu temu. Šta se dešava sa vrhunskim sportistima kada se povuku iz sporta. Mnogi među njima, ukoliko nemaju fakultet, teško se zapošljavaju.

Nije sve ni pitanje novca, nego snalaženja u, za njih, sasvim novim okolnostima. Jan Torp je neko ko je imao novca i ulagao ga u različite oblasti, ali, koliko je Čaviću poznato, sve je to propalo.

„Do juče sam bio slavan, imao dobra primanja, i znao ko sam, šta sam, a danas nisam više siguran ni u šta.“, priča o osećanjima koja preovlađuju kod penzionisanih sportista.

Čavić govori o besciljnosti koja neminovno vodi u depresiju. Pored profesionalnih sportista, to je nešto sa čime se suočavaju i mnogi drugi koji se penzionišu.