Početna Vesti Minimalna cena rada u Srbiji – 143 dinara po satu

Minimalna cena rada u Srbiji – 143 dinara po satu

Minimalna cena rada u Srbiji – 143 dinara po satu

Socijalno-ekonomski savet dogovorio je danas, 12. septembra 2017. godine, povećanje minimalne cene rada sa 130 na 143 dinara po satu. Ova cena rada će važiti od sledeće – 2018. godine, izjavio je Tanjugu, kako prenose Novosti, predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.
Sindikati nisu zadovoljni…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Socijalno-ekonomski savet (SES) dogovorio je danas povećanje minimalne cene rada sa 130 na 143 dinara po satu, Ova cena rada će važiti od sledeće godine, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Atanacković je precizirao da je to odluka SES-a i da će predlog biti upućen Vladi Srbije. SES je prihvatio predlog ministra finansija Dušana Vujovića, koji je objasnio da postoji prostor u budžetu da se minimalac poveća za deset odsto.

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije čine predstavnici vlade, reprezentativnih sindikata i poslodavaca.

Unija poslodavaca je od ministra Vujovića dobila obećanje da, sa druge strane, neće biti novih opterećenja za privredu.

Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost, rekao je Tanjugu da je sednica bila posvećena utvrđivanju minimalca i da je malo duže potrajala rasprava pošto su svi iznosili različite argumente. Međutim, svi su bili za to se minimalac poveća.

„Mi smo bili za to da se minimalac poveća na 154 dinara, u jednom trenutku je predlog bio prihvaćen od poslodavaca – ako dođe do značajnijeg povećanja neoporezivog dela zarade. Argumentacija Vujovića je bila da ‘fiskalno neutralno povećanje’ ne može da izdrži do tog stepena povećanje i da je održivo, kako smo se dogovorili, da ono bude za 10 odsto odnosno na 143 dinara“, rekao je on.

Stojiljković kaže da sindikati nisu zadovoljni ovolikim povećanjem budući da je minimalna mesečna plata onda oko 200 evra. Prema rečima predsednika UGS Nezavisnost oko 350.000 zaposlenih u Srbiji radi za minimalac, što znači – svaki peti zaposleni.

Zoran Stojiljković kaže da sada slede razgovori i o povećanju zarada u javnom sektoru.

Kada je reč o povećanju neoporezivog dela zarada, Stojiljković navodi da danas nije bilo preciznih računica i podataka za to povećanje i da očigledno Ministarstvo procenjuje da nema nekog naročitog prostora za to, a da se ostane na fiskalno neutralnoj poziciji odnosno bez značajnijih gubitaka za budžet.

Neće, po svemu sudeći, biti ni za značajnije olakšice za preduzetnike i za oslobađanje od parafisklanih nameta.

Rok za utvrđivanje minimalne cene rada za nerednu godinu svake godine je 15. septemabar, a ova cena će važiti od 1. januara 2018. godine.

Minimalna cena rada po satu je od početka ove godine povećana sa 121 dinar na 130 dinara.

Minimalnu mesečnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

U prethodnih pet godina je minimalac povećan za 15 dinara.

Blago nama.

Da podsetimo na minimalac prethodnih godina, kao i ove godine:

Neki drugi tekstovi o minimalnoj ceni rada u Srbiji i u svetu: