Magazin Godine Svet

Veliki štrajk američkih radnika za minimalac od 15 dolara na sat

Sličice sa protesta radnika brze hrane širom SAD pokreta "FightFor15" - sa zahtevom za minimalac od 15 dolara na sat

Ko prati Penzin pažljivije zna da smo još 2015. godine najavljivali učestale zahteve radnika u Sjedinjenim Američkim Državama, naročito onih u industriji brze hrane, da se minimalac podigne na 15 dolara na sat, odnosno oko 2.500 dolara na mesečnom nivou. Ovih dana ti zahtevi izgleda da kulminiraju.

Podsetimo, pre godinu dana, u oktobru 2015. godine pisali smo:

U Americi je ovih meseci velika debata u vezi sa podizanjem minimalne zagarantovane zarade. Jana Kasperkevic iz Njujorka piše za Gardijan o „američkom klasnom ratu“ između solidno plaćenih i veoma loše plaćenih radnika, koji koristi samo onima koji žele da minimalac bude što niži… Cela priča je krenula sa zahtevom najmanje plaćenih radnika, onih u industriji brze hrane, da minimalac bude 15 dolara na sat. Međutim, direktori i vlasnici kapitala ovog puta držali su se po strani i pustili su da bolje plaćeni radnici reaguju na ovakve zahteve i vode rat protiv radnika na minimalcu u njihovo ime. Ceo tekst: Kako protivnici podizanja minimalca svađaju radnike međusobno

A danas je debata zamenjena protestima širom SAD sa istim zahtevom – 15 dolara na sat. Ovaj protest održava se pod sloganom “Borba za 15” (Fight for 15), i čak postoji i specijalizovan istoimeni sajt fightfor15 na kom se svi radnici i američka javnost mogu upoznavati sa zahtevima i aktuelnostima.

Dana 29. novembra 2016. godine glavna aktuelnost svakako je veliki štrajk širom države, u oko 350 mesta, na kom su mestimično privođeni radnici koji su protestvovali, među kojima je 83-godišnji radnik u MekDonaldsu Hoze Kariljo (na slici ispod).

Policija privodi 83-godišnjeg radnika McDonalds-a na protestu radnika brze hrane u SAD za minimalac od 15 dolara na sat - 29. novembar 2016.
Policija privodi 83-godišnjeg radnika McDonalds-a na protestu radnika brze hrane u SAD za minimalac od 15 dolara na sat – 29. novembar 2016.

Zanimljivost ovog protesta jeste, ne samo u masovnosti koja je relativno česta u SAD, naročito u većim gradovima, već zbog koordinacije radnika u različitim državama SAD, gradovima i mestima koja su međusobno udaljena i preko hiljadu-dve kilometara. Obično su razni protesti lokalnog karaktera, ali sada su svi radnici jedne branše u celoj zemlji shvatili da u isto vreme imaju isti problem – da prežive sa platama u industriji brze hrane.

Da li će uspeti u svojoj nameri, trebalo bi da se vidi tek za par nedelja ili meseci jer država uvek može da se pozove na nedavne predsedničke izbore, novu administraciju, i strpljenje dok se ne “uhoda” nova administracija.

Preporučujemo više za čitanje o temi minimalca na Penzinu:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija