Početna Magazin Godine Veliki štrajk američkih radnika za minimalac od 15 dolara na sat

Veliki štrajk američkih radnika za minimalac od 15 dolara na sat

Veliki štrajk američkih radnika za minimalac od 15 dolara na sat

Ko prati Penzin pažljivije zna da smo još 2015. godine najavljivali učestale zahteve radnika u Sjedinjenim Američkim Državama, naročito onih u industriji brze hrane, da se minimalac podigne na 15 dolara na sat, odnosno oko 2.500 dolara na mesečnom nivou. Ovih dana ti zahtevi izgleda da kulminiraju.

Podsetimo, pre godinu dana, u oktobru 2015. godine pisali smo:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U Americi je ovih meseci velika debata u vezi sa podizanjem minimalne zagarantovane zarade. Jana Kasperkevic iz Njujorka piše za Gardijan o „američkom klasnom ratu“ između solidno plaćenih i veoma loše plaćenih radnika, koji koristi samo onima koji žele da minimalac bude što niži… Cela priča je krenula sa zahtevom najmanje plaćenih radnika, onih u industriji brze hrane, da minimalac bude 15 dolara na sat. Međutim, direktori i vlasnici kapitala ovog puta držali su se po strani i pustili su da bolje plaćeni radnici reaguju na ovakve zahteve i vode rat protiv radnika na minimalcu u njihovo ime. Ceo tekst: Kako protivnici podizanja minimalca svađaju radnike međusobno

A danas je debata zamenjena protestima širom SAD sa istim zahtevom – 15 dolara na sat. Ovaj protest održava se pod sloganom „Borba za 15“ (Fight for 15), i čak postoji i specijalizovan istoimeni sajt fightfor15 na kom se svi radnici i američka javnost mogu upoznavati sa zahtevima i aktuelnostima.

Dana 29. novembra 2016. godine glavna aktuelnost svakako je veliki štrajk širom države, u oko 350 mesta, na kom su mestimično privođeni radnici koji su protestvovali, među kojima je 83-godišnji radnik u MekDonaldsu Hoze Kariljo (na slici ispod).

Policija privodi 83-godišnjeg radnika McDonalds-a na protestu radnika brze hrane u SAD za minimalac od 15 dolara na sat - 29. novembar 2016.
Policija privodi 83-godišnjeg radnika McDonalds-a na protestu radnika brze hrane u SAD za minimalac od 15 dolara na sat – 29. novembar 2016.

Zanimljivost ovog protesta jeste, ne samo u masovnosti koja je relativno česta u SAD, naročito u većim gradovima, već zbog koordinacije radnika u različitim državama SAD, gradovima i mestima koja su međusobno udaljena i preko hiljadu-dve kilometara. Obično su razni protesti lokalnog karaktera, ali sada su svi radnici jedne branše u celoj zemlji shvatili da u isto vreme imaju isti problem – da prežive sa platama u industriji brze hrane.

Da li će uspeti u svojoj nameri, trebalo bi da se vidi tek za par nedelja ili meseci jer država uvek može da se pozove na nedavne predsedničke izbore, novu administraciju, i strpljenje dok se ne „uhoda“ nova administracija.

Preporučujemo više za čitanje o temi minimalca na Penzinu: