Početna Magazin Godine Sindikalci traže veći minimalac, poslodavcima neprihvatljivo, a vladi?

Sindikalci traže veći minimalac, poslodavcima neprihvatljivo, a vladi?

Sindikalci traže veći minimalac, poslodavcima neprihvatljivo, a vladi?

Minimalna zarada u Srbiji nije menjana pune tri godine, a kako stvari stoje neće ni do kraja 2016. godine. Sindikati su pokrenuli inicijativu za promenu minimalnog iznosa u februaru, ali je raspuštanje Narodne skupštine Republike Srbije usporilo nameru sindikalnih predstavnika da ubrzaju proceduru. Sada se čeka nova Vlada Republike Srbije, koja će utvrditi da li je povećanje od 19 dinara po satu opravdano ili ne.

izvor: Večernje novosti

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako keže Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, njihova računica govori da za prosečna 174 radna sata radnik u Srbiji bi trebalo da primi bar 24.000 dinara, što je jedva 80 odsto od minimalne potrošačke korpe.

– O prosečnoj korpi možemo samo da sanjamo. Ako pregovori ne počnu odmah po formiranju nove Vlade, nećemo uspeti da u septembru, kada je zakonski rok, utvrdimo iznos koji će važiti od januara 2017. godine. Prema našim podacima, čak 41 odsto ljudi u Srbiji je unutar zone rizika od siromaštva. Najviše ih je starosne dobi od 18 do 24 godine, pa čak i mlađi – kaže Vuković.

To su svi argumenti, kako navodi Vuković, da bi sa 121 dinara minimalac morao da „skoči“ na najmanje 140 po satu. Primera radi, u februaru je prosečna zarada bila 44.000, a za prosečnu potrošačku korpu trebalo je izdvojiti čak 67.000 dinara.

– Svi ekonomski parametri govore da bi i radnici trebalo da osete benefite ekonomskog boljitka. Povećan je BDP, projekcije za naredni period su dobre, pa zašto onda ne bi povećali i minimalac. I dalje držimo dno liste u regionu po visini primanja – kaže Vuković.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da je povećanje od 16 odsto, koliko traže sindikati, previsoko i za njih neprihvatljivo. Po njima, ne postoje makroekonomski pokazatelji koji to mogu da opravdaju.

– Kada su se smanjivale plate i penzije to je bilo 10 odsto, i to je bilo čudno, a sada ćemo povećavati za više. Problem je što je najniža zarada osnov svih plata, što znači, da se onda sve povećavaju. Ako podržavamo mere finansijskog oporavka zemlje onda se mora štedeti i ne može se potrošiti sve što se zaradi – kažu u Uniji.

UPS najavljuje da se neće sukobljavati sa stavom Vlade Republike Srbije i da će na narednoj sednici glasati za njihov predlog, bez obzira da li su saglasni sa njim.

Inicijativa za povećanje minimalne cene rada potekla je od dva reprezenatativna sindikata, Samostalnog i UGS „Nezavisnost“. Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta o njoj se nije raspravljalo, a tehnička Vlada Republike Srbije nema mandat da donosi ovakve odluke, pošto u SES sede i predstavnici ministarstava.