Početna Nekategorizovano Minimalac u zemljama OECD – od Amerike do Australije

Minimalac u zemljama OECD – od Amerike do Australije

Minimalac u zemljama OECD – od Amerike do Australije

Australija ima najveći iznos minimalne zarade među razvijenim zemljama, pokazuje izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavljen u maju 2015. godine. Kako se veća cena rada odražava na zaposlenost i ekonomiju države?

Australijski minimalac je, nakon obračunatog poreza, 9,54 dolara na sat (76,32 dnevno i 1.755 dolara za mesec od 23 radna dana). U prvih pet, Australiju prate Luksemburg sa 9,24, Belgija sa 8,57, Irska sa 8,46 i Francuska sa 8,25 dolara na sat.

– Oni imaju visoku minimalnu zaradu, pri čemu je i poresko opterećenje malo. Australija je prepoznala da je podrška radnicima sa manjim platama kroz poreski sistem veoma važna – kaže autor OECD izveštaja Herwig Immervoll.

Izveštaj je zasnovan na najnovijim podacima OECD-a iz 2013. godine, i čini listu od 27 zemalja koje imaju zakone koji određuju visinu minimalca.

Zato, na primer, na listi nema Finske, Švedske i Švajcarske koje nemaju zakonski određen minimalan iznos plata radnika. Međutim, ove zemlje imaju snažne sindikate i praktično celi sektori privrede pokriveni su kolektivnim ugovorima.

Minimalac u SAD iznosi 7,25 dolara na sat, a u Meksiku svega 1 dolar. U Nemačkoj je minimalac oko 8,5 evra po satu. U Srbiji je minimalac manji od najmanjeg u EU.

Međutim, kada se uzmu u obzir troškovi života i drugi parametri, razlike u minimalnoj zaradi su takve da bi u Australiji, samohranom roditelju sa dvoje dece, bilo dovoljno da radi samo šest sati nedeljno na minimalcu da bi ostao iznad granice siromaštva u toj zemlji. Radnik u istoj poziciji u Americi bi morao da radi 50 sati nedeljno.

U Češkoj, Estoniji, Grčkoj i Španiji, dvoje zaposlenih roditelja na minimalcu ne bi moglo da održi porodicu iznad linije siromaštva.

Minimalna zarada rasla je u Australiji skoro svake godine od kasnih 1990-ih, i ekonomija je od ovoga profitirala zbog veće potražnje roba i usluga na tržištu. U isto vreme, pala je stopa nezaposlenosti i ostala ispod 6 odsto preko jedne decenije, sve do sredine 2014. godine.

U 2014. godini minimalac u Australiji bio je 60 odsto veći nego u 2000. godini, prenosi RT.

Ceo izveštaj OECD Minimum wages after the crisis (pdf).