Početna Magazin Godine Senolitici – nova generacija lekova protiv starenja

Senolitici – nova generacija lekova protiv starenja

Senolitici – nova generacija lekova protiv starenja

Brojni istraživači već decenijama rade u cilju usporavanja starenja, čak i njegovog zaustavljanja. Senolitici – lekovi protiv starenja, još uvek u eksperimentalnoj fazi, najviše obećavaju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Slika: Fontana mladosti

Trenutno se radi na nekoliko istraživanja i različitih proizvoda a među njima se nalaze i već čuveni senolitici, nova klasa lekova koja za cilj ima da iskoreni ćelije koje stare ili prave štetu organizmu.

Senolitici verovatno najviše obećavaju u poslednjih nekoliko decenija kada je u pitanju borba protiv starenja. Preciznije, senolitici su lekovi koje je razvio tim američkih naučnika iz Mejo klinike koji služe u borbi protiv starenja tako što iskorenjuju ćelije koje doprinose starenju ili koje štete organizmu.

Da ne zalazimo u isuviše naučne detalje i da bismo pojednostavili stvari: lekovi senolitici omogućavaju da se ćelije na kraju svog životnog ciklusa uklone iz organizma.

Da podsetimo: ćelije u ljudskom organizmu su programirane da se dele određeni broj puta, ali sa godinama, one prestaju da se razmnožavaju deljenjem (ili se nove ćelije nastale deobom javljaju sa greškom) pre nego što umru i naš imunosistem ih odstrani iz organizma. Problem: stareći, ovaj sistem čišćenja organizma sve je manje efikasan.

Na kraju, „ostarele ćelije se nagomilavaju i luče činioce koji stvaraju hronična zapaljenja koja se često povezuju sa bolestima vezanim za starost i za kardiovaskularne bolesti“, kaže Džordan Miler, jedan od autora istraživanja koje je sprovela Klinika Mejo.

Ideja je, dakle, da se eliminišu ćelije na kraju svog životnog ciklusa koje imaju sklonost da „nagrizaju“ našu mašinu.

Trenutno, naučnici su uspeli da zaustave ćelije starenja kod miševa putem uticaja na genetske promene. Rezultat je životni vek povećan za 25 do 35 odsto. Ovo se ne primenjuje na ljude jer genetska modifikacija nije u programu.

Nasuprot tome, ćelije na kraju života mogle bi biti eliminisane pomoću lekova senolitika. Njih je otkrio Džim Kirkland 2015. godine, istraživač sa Mejo klinike i oni su još uvek u eksperimentalnoj fazi.

Ovi lekovi imaju sposobnost da eliminišu ćelije u našem organizmu koje doprinose starenju – a da ne utiču na zdrave ćelije, što nam pomaže da se borimo protiv starenja na ćelijskom nivou, a time i protiv svih hroničnih bolesti vezanih za starenje.

Izvor: Senioractu

Mogu vas zanimati i tekstovi: