Početna Magazin Godine Društvo Švajcarska odbila najveći minimalac u svetu

Švajcarska odbila najveći minimalac u svetu

Švajcarska je glasala o uvođenju minimalne zarade u visini od 4.000 švajcarskih franaka mesečno (22 franka na sat) i, sa 76,3 odsto glasača protiv, odbacila ovaj predlog.

U nedelju, 18. maja 2014. godine, Švajcarska je glasala o uvođenju minimalne zarade u visini od 4.000 švajcarskih franaka mesečno (22 franka na sat).

Međutim, kao što su govorile i procene, 76,3 odsto glasača odbacilo je ovaj predlog. Glavni argument protiv predloga bilo je strategijsko opredeljenje da Švajcarska treba da zadrži postojeće i privuče nove biznise i da ne želi da im šalje poruku o „najvišem minimalcu na svetu“.

U Švajcarskoj 9 od 10 zaposlenih već zarađuje više od predloženog minimuma. Protiv predloga bili su i vlada i privreda, dok su se sindikati zalagali za predlog sa obrazloženjem da bi ovim zemlja pokazala visok standard, ali i visoke troškove življenja u njoj.

Sindikati tvrde da oko 330.000 ljudi u Švajcarskoj ne može da živi od plate. Zarade su ovde definisane kolektivnim ugovorima u kojima se definiše plata, slobodni dani, pa čak i starosna granica za penziju.

Prosečna plata u privatnom sektoru u 2013. godini bila je 6.118 franaka, od pumpadžije u Lucernu (3.570) do 62-godišnjeg nastavnika muzičkog u Vinterturu (9.758; šest nedelja godišnjeg odmora).