Ekonomija Magazin Godine Srbija

Minimalac 2017: 22.620 dinara – 130 dinara na sat

Mašina na kojoj se radi za minimalac (potražite priču na Penzinu)

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2017. godne iznosiće 130 dinara po satu, saopšteno je u subotu, 10. septembra 2016, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

– To će činiti značajno povećanje od 1.586 dinara, pri čemu će minimalna mesečna zarada biti 22.620 dinara – rekao je ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je kazao da je ekonomija u Srbiji napredovala tako da su u vladi smatrali da ima prostora za povećanje minimalne cene rada.

– Politika ove vlade je da delimo koliko smo zaradili i da svaki napredak osete građani – istakao je Vulin.

Prethodno je premijer Aleksandar Vučić rekao da je Vlada spremna za povećanje minimalne cene rada i da sprovodi uspešne ekonomske reforme.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000 – 350.000 radnika prima minimalac.

U septembru prošle godine Vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom satu za 2016. godinu ostane 121 dinar. Ta cena na snazi je bila već dve godine.

Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Poslednji put, pre toga, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine, i tada je odluceno da ona za 2015. godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.

Prethodno se cena rada nije menjala od 2012. godine i iznosila je 115 dinara.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija