Početna Magazin Godine Manje crvenog mesa, manji rizik od raka dojke

Manje crvenog mesa, manji rizik od raka dojke

Konzumacija crvenog mesa (govedina, svinjetina, jagnjetina, mesne prerađevine kao što su kobasice, slanina, šunka…) mogla bi da poveća rizik od raka dojke, navodi se u istraživanju objavljenom u British Medical Journal.

Merijem Farvid sa Harvardskog univerziteta i njene kolege analizirali su podatke oko 89.000 žena koje su praćene tokom 20 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Učesnice koje su jele u proseku 1,5 porciju crvenog mesa dnevno imale su povećan rizik od 22 odsto u odnosu na one koje su ga jele jednom nedeljno. Svaka dodatna porcija dnevno povećavala je rizik za dodatnih 13 odsto.

Sa druge strane, kada bi se dnevna porcija mesa zamenila porcijom ribe, mahunarki, koštunjavih plodova ili živinskog mesa, rizik se smanjivao za 17 odsto ukupno ili za 24 odsto za žene nakon menopauze.

„Smanjenje konzumacije crvenog mesa ne samo što smanjuje rizik od raka dojke, već podjednako i od drugih hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i drugih vrsta tumora„, kaže naučnica.

Ovo istraživanje ne dokazuje da je uočena veza uzročna, a biološki razlozi koji bi objasnili potencijalnu uzročnu vezu nisu jasni, objašnjava. Moguće je da su uzrok nusproizvodi termičke obrade na visokim temperaturama. (Mariniranje mesa u pivu pomaže zaštiti od kancera)

Ostali mogući razlozi mogli bi biti hormoni koji se daju životinjama da bi se ubrzao njihov rast ili prehrambeni aditivi kao što su nitrati koji se dodaju u mesne prerađevine.