Početna Magazin Godine Stvoren virus koji podseća na virus španske groznice

Stvoren virus koji podseća na virus španske groznice

U kontroverznom eksperimentu, tim naučnika je ponovo stvorio smrtonosni virus koji se prenosi vazdušnim putem i koji podseća na virus španskog gripa. 

Španski grip, kod nas poznat i kao španska groznica, bolest je za koju se procenjuje da je tokom 1918. godine ubila oko 50 miliona ljudi širom sveta tj. trećinu tadašnje svetske populacije.

Špansku groznicu, koja se za samo tri odsto razlikuje od sada oživljenog virusa, svetski zdravstveni stručnjaci tek treba da shvate.
Ona je poznata i kao „majka svih pandemija“. Naučni tim, koji je predvodio Jošihiro Kavaoka sa Univerziteta Viskonsin Medison, koristio je obrnutu genetiku da bi ponovo stvorio virus od fragmenata sojeva ptičjeg gripa, piše Washington Post.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema rezultatima istraživanja samog Kavaoke objavljenim u časopisu Cell, ovaj novi virus „možda ima pandemijski potencijal„. Dok neki američki naučnici tvrde da su ova istraživanja ključna za shvatanje rizika koje donose virusi pronađeni kod divljih ptica, kritičari su ih osudili kao izuzetno opasna.

„Ono što oni rade je apsolutno ludo“, rekao je za Guardian Lord Mej, bivši glavni naučni savetnik vlade Ujedinjenog kraljevstva. „Cela stvar je izuzetno opasna. Da, opasnost postoji, ali ona ne proističe iz virusa koji se nalaze tamo negde u životinjama, ona proističe iz laboratorija užasno ambicioznih ljudi.“