Karmen Del Orefiče, 90-godišnji supermodel

Karmen Del Orefiče (Carmen Dell’Orefice) trenutno je najstarija manekenka na svetu. Pri tome je i veoma poznata i cenjena tako da je svrstavaju u supermodele.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Karmen Del Orefiče rođena je u Njujorku, 3. juna 1931. godine, u mađarsko-italijanskoj porodici. Roditelji su joj bili umetnici – balerina i muzičar. Bili su siromašni, a svađe su bile česte. Razveli su se, a Karmen je pripala majci.

Majka je želela da Karmen krene njenim stopama, pa ju je upisala na balet. Izuzetno zahtevna, tražila je od devojčice savršenstvo. Nije joj, međutim, pružala sjajne uslove. I tokom života sa oba roditelja, ali i tokom života sa majkom, Karmen je u nekoliko navrata morala da bude odvedena iz sopstvenog doma. Živela je kod rođaka, staratelja, u internatu…

Manekenstvo u mladosti

Budući da je bila visoka i mršava, Karmen je sebe smatrala ružnom. Žena modnog fotografa, koja ju je spazila u autobusu dok se vozila na čas baleta, videla je lepotu u njoj. Karmen je imala svega 13 godina kada su je prvi put odveli kod profesionalnog fotografa.

Kum ju je odveo u prestižni časopis Vogue. Krajem 1946. godine, 15-godišnja Karmen Del Orefiče je dobila svoju prvu naslovnicu u Vogue-u. Nije joj se dopala ta fotografija. Ali modnom svetu jeste.

Iako je njena karijera bila uspešna, u tim ranim godinama, Karmen je zarađivala veoma malo. Naročito budući da je trebalo da izdržava i sebe i majku.

U mladosti je često gladovala, a nažalost, ni kasnije nije imala mnogo sreće sa novcem iako je počela mnogo bolje da zarađuje.

Njen prvi muž je materijalno iskorišćavao. Uzimao je njenu zaradu i davao joj je, od toga, samo mali džeparac. Uspela je da se izvuče iz te veze. Godine 1958, udala se za fotografa, ali se ubrzo i razvela pošto je rešila da prekine svoju manekensku karijeru. Sa ovim suprugom je, ipak, ostala u prijateljskim odnosima pola veka, sve do njegove smrti. Udala se još jednom, za mladog arhitektu.

Najviše je, međutim, bila poznata njena veza sa najboljim prijateljem ozloglašenog Bernija Madofa, jednog od najvećeg prevaranata svih vremena. Izvesno vreme je Karmen uživala u ogromnom luksuzu za koji se ispostavilo da je samo opsena.

Povratak manekenstvu

U međuvremenu, Karmen se vratila manekenstvu 1978. godine. Bila je dugogodišnji model Ajzaka Mizrahija i to kada je već zagazila u „ozbiljne“ godine za manekenku – tokom 1990-ih i početkom 2000-ih.

Njene fotografije su redovno, u tom periodu, krasile stranice časopisa Vogue, W i Harper’s Bazaar. Radila je, između ostalih, i za Rolex, Anu Sui, Tjerija Miglera.

I dan-danas, radi punom parom. Nikada se nije podvrgla platičnoj hirurgiji i rešila je da ne farba svoju sedu kosu.

„Ne znam da li ispadam smešna ili glupa što još uvek poziram, ali uživam dok hodam pistom i znam da to radim dobro“, rekla je, kako prenosi Prva.

Nada se, kaže u šali, da će umreti u štiklama na pisti.

Moglo bi vas zanimati: