Jeftinija struja i gas za ugrožene građane

Jeftinija struja i gas bi trebalo da uskoro budu omogućeni za veći broj ugroženih građana.

Uskoro bi trebalo da Vlada Srbije usvoji Uredbu o energetski ugroženom kupcu. Ova uredba treba da omogući građanima lošeg materijalnog statusa da struju, gas i toplotnu energiju plaćaju po povlašćenim cenama. Prema novoj Uredbi, popust će važiti ne samo za struju i gas, već i za toplotnu energiju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Donošenje nove uredbe najavljivano je već nekoliko puta:

Pretpostavlja se da će ova uredba na snagu stupiti zajedno sa najavljenim poskupljenjem struje.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je naglasila da moramo da vodimo računa da imamo cenu struje koja koliko-toliko treba da pokrije cenu električne energije, ali moramo da vodimo i računa o onim domaćinstvima koja to ne mogu da plate.

„I nije ova Uredba nešto što sad postoji samo kod nas. To je nešto što funksioniše u svim zemljama što regiona što Evropske Unije i bilo je prirodno da postoji i kod nas“, rekla je minstarka.

Ko će imati pravo na status energetski ugroženog kupca

Pravo na status energetski ugroženog kupca imaju ljudi teškog materijalnog ili imovinskog stanja, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali i osobe kojima život zavisi od struje, tačnije koji moraju da budu prikačeni na aparate.

Prema novoj uredbi, da bi se ostvarila ova pomoć, domaćinstva treba da imaju primanja manja od određenog iznosa određenog prema broju članova. Tako, jednočlana domaćinstva treba da imaju primanja do 18.000 dinara mesečno. Do sada je propisana granica bila 15.000 dinara. Za višečlana domaćinstva biće propisani drugi iznosi. Za, na primer, domaćinstva sa šest i više članova granica će biti oko 70.000 mesečno. Do sada je taj iznos bio 36.000 dinara.

Prema staroj Uredbi, jeftinu struju i gas imalo je oko 70.000 građana. Prema novoj, ovu pogodnost moglo bi da iskoristi oko 200.000 domaćinstava.

Svako ko može, trebalo bi da podatke o svom imovinskom stanju podnese Centru za socijalni rad u mestu prebivališta. Dobar deo ugroženih su podstanari. Oni će ostati uskraćeni za ovu pomoć ako ih stanodavci ne prijave na adresi.

Da li oni koji su ugroženi koriste ovu pogodnost?

Većina onih koji bi imali pravo na status ugroženog kupca, o pogodnostima često nisu obavešteni.

„Mnogo porodica nema društvene mreže, nema načina da se informišu o tome da li imaju pravo na pomoć, da li im nešto sleduje po Zakonu, dosta njih je neobrazovano. Faktički su osuđeni na to da međusobno komuniciraju i da jedan od drugog saznaju na šta imaju pravo, umesto da se informišu zvanično“, rekla je Jovanka Panić iz Udruženja „Pomoć ugroženim Nišlijama“.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković rekao je da su, prema podacima Energetske zajednice, dosadašnje mere bile slabe, Naime, veoma mali broj korisnika dobio je povlastice na teritoriji Srbije. Njih je, prema podacima Svetske banke, trebalo da bude više.

Zdravković smatra da je sama činjenica da je prag energetskog siromaštva podignut, dobra vest za naše najugroženije sugrađane. Statistika pokazuje da je broj ugroženih domaćinstava u Srbiji bez Kosova od sedam do 22 odsto.

Izvor: 021