Nemačka: Najstarija mis u istoriji takmičenja

Za Mis Nemačke 2020. godine je izabrana Leoni Šarlote fon Haze. Nesumljivo lepa, ali bi se do juče moglo reći i: neshvatljivo stara za jednu misicu. Na sreću, ruše se neka besmislena pravila XX veka.

Izbor za mis Nemačke održava se još od 1927. godine. Međutim, od ove godine se dosta toga promenilo. Neki bi rekli i: drastično.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nova Mis Nemačke je sa 35 godina najstarija u istoriji ovog takmičenja. Ona je, takođe, i jedina majka koja je ikada osvojila ovu titulu. Mis Nemačke 2020. godine, naime, ima trogodišnjeg sina.

Leoni Šarlote fon Haze je rođena i odrasla u Namibiji. U toj zapadnoafričkoj zemlji i dalje žive njeni roditelji i dve sestre. Leoni se pre pet godina vratila u Kil, glavni grad nemačke savezne države Šlezvig-Holštajn, odakle su joj roditelji poreklom. Nakon mature studirala je marketing i putovala po celom svetu. Živela je u Atini, Londonu, Milanu, Kapštatu i Berlinu. Radila je u reklamnim agencijama i kao stilistkinja.

Ima svoju onlajn firmu koja se bavi modom. Postigla je značajan uspeh na društvenim mrežama. Uspešna, samostalna, preduzimljiva… Leoni kaže da je i njeno učešće na izboru za mis Nemačke motivisano željom da se promeni shvatanje šta je lepa žena, kao i koncept izbora za mis Nemačke.

Na zvaničnoj internet stranici Izbora za Mis Nemačke, Leoni fon Haze kaže:

„Mi, žene, ne želimo više da težimo konvencionalnom standardu lepote. Ja lepu ženu doživljavam kao snažnu, karakternu i autentičnu. Ona je doživela i uspone i padove, učila je i kroz pouke i na greškama, kroz radost i strahove. To je žena koja svoje slabosti koristi kao snagu.“

Izbor za mis Nemačke 2020. godine

Leoni Šarlote fon Haze je najpre, decembra 2019. godine, postala Mis Šlezvig-Holštajna. Sa 15 takmičarki iz cele Nemačke nadmetala se za izbor najlepše žene Nemačke 15. februara 2020. godine. I – izabrana je za najlepšu.

Organizator Maks Klemer kaže da se tražila savremena žena sa stavom, prisutna na društvenim mrežama. Tražila se žena koja može biti uzor drugima. Upravo tu je i ključna razlika. Uzori su se tražili i ranije, ali se sad predstava šta je to dobra uzor promenio. Ili bar to organizatori nemačkog takmičenja tako doživljavaju.

Izbor za Mis Nemačke nije više ograničen samo na spoljašnost. Zato od 2020. godine više nema revija u kupaćim kostimima. Žene se predstavljaju u večernjim haljinama, kao i u opuštenom stilu, Na pistu izlaze i sa vrtoglavo visokim potpeticama, ali i u ležernim cipelama bez pete.

Novu Mis Nemačke izabrao je žiri čiji je sastav takođe novina: u njemu su bile samo žene. Ne znamo da li je to napredak, praćenje nečega što bi se čak moglo nazvati modom prethodnih godina, ili možda čak i pogrešno skretanje. Jer, zašto u izboru autentične, inteligentne, uspešne žene, a ne izvajanog tela u bikiniju, ne bi mogli da učestvuju i muškarci? Ali, u svakom slučaju, dobro je da se neke stvari pomeraju sa mrtve tačke.

Nadamo se da savremeno društvo zaista ide ka tome da se lepota traži u ljudskom biću bez obzira na godine. Verujemo da se polako napuštaju stereotipi koje smo usvojili sredinom prošlog veka: da je samo mladost lepa i poželjna.

Jer, „karakter dolazi sa životnim iskustvom“, kako kaže Leoni Šarlote fon Haze.

Izvori: DW, BC Courier
Naslovna fotografija: Patrick Seeger/dpa

Fotografija u tekstu: Miss Germany

Mogli bi vas zanimati i tekstovi: