Gvožđe, preciznije nivo gvožđa u krvi, moglo bi biti ključno za usporavanje procesa starenja. Da li manje crvenog mesa u ishrani znači duži život ili bolje zdravlje u starosti?
Gvožđe, preciznije nivo gvožđa u krvi, moglo bi biti ključno za usporavanje procesa starenja. Ovo je zaključak međunarodnog genetskog istraživanja koje je objavljeno jula 2020. u časopisu Nature Communications.
Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Geni povezani sa starenjem mogli bi pomoći da se objasni zašto svi ljudi ne stare istom brzinom, kažu naučnici. Biološko starenje je osnovni uzrok bolesti poput srčanih, demencije i raka.
Pol Timers i njegove kolege sa Univerziteta u Edinburgu u Velikoj Britaniji i sa Instituta za biologiju starenja „Maks Plank“ u Nemačkoj koristili su genetske podatke više od pet miliona ljudi od kojih je preko 60.000 živelo veoma dugo. Oslanjali su se na tri mere vezane za biološko starenje:
- životni vek
- životni vek bez bolesti
- izuzetna dugovečnost.
Otkrili su tri regiona genoma koji su povezani sa ove tri mere dugovečnosti. Takođe su otkrili da su setovi gena povezani sa gvožđem zastupljeni više nego drugi kada se koriste ove tri mere.
Na nivo gvožđa u krvi utiče ishrana. Nenormalno visok ili nizak nivo gvožđa u krvi povezan je sa bolestima vezanim za starost kao što su Parkinsonova bolest, bolesti jetre i smanjena sposobnost organizma da se bori sa infekcijama.
Crveno meso – mnogo gvožđa – kraći životni vek
Razvijanje leka koji bi poništio uticaj genetske varijacije na metabolizam gvožđa mogao bi biti naredni korak ka prevazilaženju određenih efekata starenja. Da bi se do toga došlo, ističu naučnici, potrebno je još dosta rada.
„Veoma smo uzbuđeni zbog ovih rezultata. Oni jasno sugerišu da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje naše zdrave godine života. To znači da bi kontrolisanje ovog nivoa moglo da spreči oštećenja organizma koja su povezana sa starenjem“, objašnjava Pol Timers.
„Verujemo da bi naša otkrića u vezi sa metabolizmom gvožđa takođe mogla da objasne zašto je ishrana u kojoj je veoma zastupljeno crveno meso, koje je bogato gvožđem, povezana sa bolestima koja se vezuju za starenje, kao što su srčane bolesti.“
„Naš krajnji cilj jeste da otkrijemo kako se može upravljati starenjem, kao i da pronađemo načine za poboljšanje zdravlja tokom starenja“, kaže Joris Delen, koautor istraživanja.
„Deset regija genoma koje smo otkrili i koji su povezani sa dužinom života, zdravstvenim stanjem i izuzetnom dugovečnošću, dobri su kandidati za neka buduća istraživanja.“
Izvor: Psychomedia
Istraživanje: Nature Communications
Fotografija: Grae Dickason sa Pixabay
Mogli bi vas zanimati i ovi tekstovi:
U vezi sa mesom:
- Mariniranje mesa u pivu pomaže zaštiti od kancera
- Psihologija mesoždera
- Manje crvenog mesa, manji rizik od raka dojke
U vezi sa istraživanjem dugovečnosti:
- Enzim koji možda skriva tajnu dugovečnosti
- Marija Konovalenko o četiri faze lečenja starenja
- Za dugovečnost, potrebni su ovi geni
- Ne postoji gen dugovečnosti (bar nije pronađen kod superstogodišnjaka)
- Izgladnjivani, crvi živeli duže. Moguće implikacije: dugovečnost i metastaza karcinoma
- Goluždrava pustinjska krtica krije tajnu dugovečnosti