Početna Magazin Godine Izgladnjivani, crvi živeli duže. Moguće implikacije: dugovečnost i metastaza karcinoma

Izgladnjivani, crvi živeli duže. Moguće implikacije: dugovečnost i metastaza karcinoma

Uskraćivanje hrane crviću C. elegans dovodi do produžavanja njegovog životnog veka. Rezultati ovog istraživanja nisu samo u mogućoj vezi sa dugovečnošću, već i sa metastazom tumora kod ljudi

Istraživači sa Univerziteta Djuk ustanovili su da uskraćivanje hrane crviću C. elegans izaziva kod njega stanje zaustavljenog razvoja: dok organizam nastavlja svoju potragu za hranom, njegove ćelije i organi su zadržani u bezvremenom stanju mirovanja. Kada hrana ponovo postane dostupna, crv nastavlja da se razvija normalno, ali može da živi dva puta duže nego što je uobičajeno za njegovu vrstu. Istraživanje je objavljeno u PLOS One.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Moguće je da niskohranljive dijete pokreću iste mehanizme kod nas kao one koje ćelije stavljaju u stanje mirovanja„, kaže Dejvid R. Šervud, vanredni profesor biologije na Univerzitetu Djuk.

Šervud i Adam Šindler su se fokusirali na poslednja dva stadijuma razvoja C. elegansa kao larve kada se ključni organi kao što je stidnica još uvek razvijaju. Od početka jednog do kraja drugog, stidnica na primer od tri ćelije naraste u organ sa 22 ćelije. Kada joj se uskrati hrana, larva zaustavlja svoj razvoj. Ono što je posebno interesantno jeste da se razvoj nikada ne zaustavlja negde između, već je ili na početku (npr. na tri ćelije stidnice) ili na kraju (22).

Ovi punktovi su nešto kao naplatne rampe duž razvojnog autoputa. Ako organizam ima dovoljno hranljivih materija, njegov razvoj može da prođe do sledeće naplatne stanice. Ako ih nema dovoljno, on ostaje na onoj na kojoj se zatekao dok se ne sakupi dovoljno hranljivih materija da se put nastavi.

Razvoj nije kontinuirani i neprekidni proces„, kaže Šindler. Organizmi moraju da vode računa o okruženju u kome su i da odluče da li je ono pogodno ili ne za njihov razvoj. Ako nije, oni se zaustave, ako jeste, oni nastave. „Ovi punktovi izgleda da omogućavaju organizmu da donese tu odluku. A ta odluka vuče sa sobom posledice, jer se resursi mogu koristiti ili za razvoj ili za opstanak.“

Ova studija ima implikacije ne samo na starenje, već i na rak„, kaže Šervud. „Jedna od najvećih misterija kod tumora jeste kako to da ćelije raka rano metastaziraju i onda miruju godinama pre nego što se probude. Moja pretpostavka je da su mehanizmi koji su zaustavljali i ponovo pokretali ćelije kod crva isti oni mehanizmi koje ćemo otkriti u metastazama raka kod ljudi.