Početna Magazin Godine Istorija 9. maj – Dan pobede saveznika u Drugom svetskom ratu

9. maj – Dan pobede saveznika u Drugom svetskom ratu

9. maj – Dan pobede saveznika u Drugom svetskom ratu

Dan pobede obeležava se velikim vojnim paradama u evropskim prestonicama na dan kada je Nemačka potpisala kapitulaciju saveznicima – 9. maja 1945. godine.

Iako je Drugi svetski rat još nekoliko meseci nastavljen na Pacifiku, Dan pobede u Evropi obeležava se velikim vojnim paradama u evropskim prestonicama na dan kada je Nemačka potpisala kapitulaciju saveznicima (SSSR-u) – 9. maja 1945. godine (u Berlinu je tada bilo bezmalo sat pred ponoć, 8. maja, ali je u Moskvi već bio 9. maj pa otuda i „ruski“ i „zapadnjački“ različiti datumi).

Za razliku od Prvog svetskog rata u kom je nestalo nekoliko carstava (Austro-Ugarsko, Nemačko, Rusko), Drugi svetski rat uglavnom je zadržao predratne granice država, ali je za dugo decenija oštro podelio Evropu na Istočni i Zapadni blok u „Hladnom ratu“. Ubrzo posle rata nestalo je i Britansko carstvo u borbi za nezavisnost kolonija,  osnovana je država Izrael, i počela je trka u nuklearnom naoružanju.

Na ilustraciji je jedan od čuvenih postera kreativne radionice Telegrafske agencije Sovjetskog Saveta – TASS No 504, nazvan „Udar groma“. Iako su posteri crtani i bojeni ručno, radionica je u početku objavljivala 60-100 velikih postera dnevno, a kako se tim uigravao i rat nastavljao, uspevali su da proizvoedu i do 1.000 postera u nekim danima.

Pod kišobranom su Adolf Hitler i Benito Musolini, a udarnu munju čine zastave tri glavne saveznice SSSR-a, SAD-a i Velike Britanije. Poster je objavljen 17. juna 1942. godine, dimenzija 214×116,5cm. Poster su potpisala tri umetnika pod zajedničkim imenom „Kukriniksi“.