Žene zarađuju i do 16 odsto manje

Povodom 18. septembra – Međunarodnog dana jednakih zarada, Zorana Mihajlović je rekla da žene u Srbiji zarađuju i do 16 odsto manje od muškaraca.

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, izjavila je Zorana Mihajlović, dosadašnja potpredsednica vlade. Ona je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Zorana Mihajlović je podsetila da je evropski prosek 16,3 odsto. Na svetskom nivou, on iznosi 23 odsto.

Na Međunarodni dan jednakih zarada, koji se ove godine prvi put obeležava u svetu, podsetila je da su žene u Srbiji dvostruko više angažovane u neplaćenim kućnim poslovima, brizi o domaćinstvu i drugim članovima porodice.

„Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da, kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavlјanje. Epidemija koronavirusa je dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe – od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima kao što su prehrambena i tekstilna industrija, službe socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima poput IT industrije ima malo“, rekla je Mihajlović.

Upravo u obavlјanju ovih neplaćenih poslova kod kuće leži razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada, ocenila je.

„Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo“, zaklјučila je Zorana Mihajlović.

Izvor: B92
FotografijaTim Mossholder za Pexels

Podsećamo na vesti i tekstove:

Jedan od koraka ra rešenju: