Republika Srpska: Brža provera preminulih korisnika Fonda PIO

U Republici Srpskoj će od sada provera preminulih korisnika Fonda PIO biti brža, a mogućnost zloupotrebe prilikom isplate penzija manja.

Senka Jujić, ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Srpske, potpisali su Sporazum o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primerka matičnih knjiga koji su evidentirani u matičnoj knjizi umrlih.

Sporazum je potpisan u Banjoj Luci 18. septembra 2020. godine. Sporazumom se omogućava bezbedna razmena podataka na dnevnom nivou i ubrzava provera verodostojnosti informacija o korisnicima Fonda.

Suština saradnje između Ministarstva i Fonda PIO RS u tome da se na vreme evidentira smrt korisnika penzija. Na taj način se sprečavaju zloupotrebe i, samim tim, vrši ušteda u budžetu Srpske, rekla je ministarka.

Vođenje matičnih knjiga u nadležnosti je jedinica lokalne samouprave, rekla je. Sa druge strane, čuvanje Centralne baze podataka u nadležnosti je Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Fondu PIO sada praktično ima onlajn vezu sa Drugim izvodom iz matične knjige umrlih građana – 24 časa, 365 dana. To je veoma bitno jer od 270.000 korisnika prava za koje Fond PIO Srpske trenutno isplaćuje penzije, njih više od 210.000 živi na teritoriji Srpske.

Godišnje premine između 11.000 i 12.000 korisnika prava, rekao je Milić.

Milić je podsetio da je krajem 2011. godine Fond PIO RS pokrenuo akciju „Stop prevarama-do penzije pošteno„. Akcija je sprovedena da bi se sprečile zloupotrebe u vezi sa isplatama penzija.

„Ova akcija se isključivo odnosila na korisnike prava na invalidsku penziju, dok je ovo došlo tek kasnije kad su se stekli tehnički uslovi kada je riječ informacionim sistemima Fonda PIO i Ministarstva uprave i lokalne samouprave“, naveo je.

Od početka 2012. godine, do danas, po svim osnovama je, u budžetu Fonda, odnosno budžetu Srpske ostalo između 25 i 30 miliona KM, naglasio je Milić.

Izvor: Srpska Cafe
FotografijaBanja Luka, Rade Nagraisalovic Tonka Wikipedia

Podsećamo i na vest: