Ekonomski, žene i muškarci biće jednaki za 257 godina

Rodna ravnopravnost biće dostignuta tek za nekih sto godina. Međutim, u ekonomskim pravima, žene i muškarci biće jednaki za 257 godina.

Žene će se izjednačiti s muškarcima u ekonomskim pravima za 257 godina. Ovo je pokazao izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (WEF). U izveštaju su objavljeni rezultati merenja jaza u društvenom položaju žena i muškaraca na području ekonomije, obrazovanja, zdravlja i političke moći.

„Rodna ravnopravnost će biti dostignuta tek za nekih sto godina“, naveo je Svetski ekonomski forum u najnovijem godišnjem izveštaju.

U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma se navode i neke promene na bolje. Nastojanja da se postigne ravnopravnost izraženija su u odnosu na 2018. godinu, pre svega zahvaljujući većoj političkoj zastupljenosti žena.

Međutim, upozorava se da je upravo politička arena područje na kojem su razlike još uvek najveće. Kako se navodi, do ravnopravnosti žene deli još 95 godina.

Jaz je najviše smanjen u obrazovanju. U ovoj oblasti će žene, prema razvoju situacije gledano, morati da čekaju još 12 godina.

Od ukupno 153 zemlje obuhvaćene istraživanjem, potpuna ravnopravnost žena i muškaraca u obrazovanju ostvarena je u njih 40.

Učestvovanje žena na tržištu rada stagnira, a finansijska nejednakost je produbljena. Zato učešće žena u ekonomiji i njihove prilike na tom području najviše zabrinjavaju.

„To je jedino područje na kojem se napredak produžio u regresiju“, navodi Svetski ekonomski forum. Ženama će biti potrebno 257 godina da se izjednače s muškarcima na ovom polju.

Veća zastupljenost žena na poslovima koji se automatizuju jedan je od razloga št se na ovom polju društvo kreće unazad. Žene se takođe nedovoljno zapošljavaju u zanimanjima u kojima je rast plata najizraženiji. Ne pomaže ni činjenica da su žene suočene sa konstantnim problemom pristupa kapitalu.

Među 153 zemlje, Island je zauzeo prvo mesto i to 11. godinu zaredom. Vrednost indeksa ravnopravnosti žena i muškaraca u ovoj zemlji iznosi 0,877 bodova, pri čemu vrednost od jednog boda predstavlja punu rodnu ravnopravnost.

Dakle da rezimiramo, žene polako ostvaruju pravo da budu podjednako obrazovane, ali ne i jednako plaćene za svoje obrazovanje.

Izvori: BNN Bloomberg, RTS
Slika: Karl Larson, „Žena leži na klupi“ (1913)

Nekoliko tekstova u vezi sa rodnom (ne)ravnopravnošću:

Podsećamo i na tekstove koji obrađuju temu automatizacije poslova: