Zaštita koja uništava

Zabrana kretanja koja je prvobitno doneta kako bi se sačuvalo zdravlje korisnika domova za stare njih sada, skoro godinu dana kasnije, uništava. Nakon molbi članova porodica ovih ljudi i ankete na Penzinu, UG Snaga prijateljstva – Amity poslalo je Apel Ministarstvu zdravlja da se ova odluka što pre redefiniše.

Pandemija koronavirusa izmenila je način na koji živimo. Morali smo da se prilagodimo, da živimo život po nekim novim pravilima. Ta pravila su, ako ništa drugo, jasna svima. Da li ih se svi pridržavaju ili ne, druga je priča.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovo je, međutim, priča o restriktivnim merama koje se odnose na samo jedan deo građana naše zemlje. Koliko god mali procenat da čine, priča o ovoj grupi građana je višestruko važna za sve nas.

U pitanju su korisnici ustanova za smeštaj odraslih i starijih osoba. Narodski, stanari domova za stare.

Zabrana kretanja korisnika domova za stare

Stručnjaci su se saglasili da je zaraza koronavirusom mnogo opasnija za starije osobe. Zato je odmah po objavi izbijanja epidemije u Srbiji odlučeno da se zatvore gerontološki centri i domovi za stare. Zabranjene su posete domovima, a korisnicima je zabranjen izlaz.

Ovo se poklopilo sa zabranom kretanja svih starijih od 65 godina. Možda je baš zbog ovog preklapanja početka zabrane, javnost u većoj meri nesvesna činjenice da i danas, skoro godinu dana od „zatvaranja“, korisnici domova za stare još uvek nemaju pravo da se kreću van doma u kome žive. Posete domovima za stare, od po najviše 15 minuta, bile su odobrene samo u septembru i prvoj polovini oktobra meseca.

Nada da će se stvari promeniti javila se kada su, još krajem 2020. godine, stigle prve vakcine. Tada je i počela vakcinacija korisnika ustanova za smeštaj starijih.

Do kraja januara oko 7.000 korisnika domova za stare i zaposlenih primilo je bar jednu dozu vakcine. Polovina od ovih 7.000 osoba, primila je obe doze.

Zato je ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević najavila je da će od 25. januara inicirati izradu preporuke da sе korisnicima, koji su završili komplеtnu imunizaciju, dozvoli krеtanjе van ustanova.

Od petka, 29. januara 2021. godine, samo su dozvoljene posete domovima za stare u kontrolisanim uslovima.

Ministarka Kisić Tepavčević je sredinom februara napomenula da je ministarstvo za rad spremno da inicira dodatno popuštanje mera u ustanovama socijalne zaštite. To popuštanje, naglasila je, zavisi od epidemiološke situacije u ovim ustanovama.

Zaštita da, zatvor ne

U prethodnom periodu, građani koji imaju srodnika u nekom od domova za stare obraćali su se Udruženju građana „Snaga prijateljstva“ – Amity kao organizaciji koja je prepoznata kao borac za prava starijih u Srbiji. Oni su molili i mole za pomoć da se njihovim bližnjima koji su imunizovani napokon dozvoli izlazak iz doma.

Zna se, a na Penzinu ste mogli o tome nebrojeno puta da čitate, da su kretanje i boravak u prirodi kada je moguće, od nemerljive važnosti za zdravlje. Kontakt i interakcija sa drugim ljudima takođe.

Tokom 2020, godine koju je obeležila pandemija koronavirusa, mnogi stručnjaci širom sveta su naglašavali da, pored zaštite od virusa, ne smemo zaboraviti na opštu dobrobit starijih. Isticano je da je izolacija pogubna po njih. Stradaju njihove mentalne i fizičke funkcije. Često nepovratno.

UG Amity ima razumevanja za epidemiološke mere koje su donošene u vezi sa korisnicima ustanova za smeštaj, ali ne mogu da kažu da se sa svim merama slažu. Smatraju, naime, da neke od mera mogu dovesti u veći zdravstveni rizik starije osobe pre nego i sam virus. Takođe naglašavaju da su neke od ovih mera protivustavne.

„Snaga prijateljstva“ – Amity sprovodi projekat „Za poštovanje prava starijih tokom pandemije“. Cilj je da se pruži doprinos zaštiti ljudskih prava starijih osoba u vreme pandemije. Amity prati donošenje odluka i primenu postojećih politika i praksi od značaja za ljudska prava starijih. Posebna pažnja se posvećuje praćenju pružanja usluga starijima od strane centara za socijalni rad, ustanova za smeštaj odraslih i starijih i dnevnih usluga za starije u lokalnim zajednicama.

Projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ koji sprovode Helvetas – Swiss development organization i Građanske inicijative.

Anketa „Treba li vakcinisanima dozvoliti izlazak iz domova za stare“

U okviru projekta koji sprovodi Amity, portal Penzin je organizovao anketu „Izlazak starijih iz ustanova za smeštaj“. Anketom smo želeli da proverimo šta o ovom pitanju misle građani Srbije.

Ukoliko osoba nije jedan od korisnika ili neko čiji je bližnji korisnik doma za stare, ovom pitanju se ni ne posvećuje pažnja. Čak ni među starijim stanovništvom.

Anketa je zato za cilj imala i da se bar deo posetilaca portala Penzin i Penzinovih strana na društvenim mrežama zaustavi kako bi razmislili o ovome.

Anketa se sastojala od jednog postavljenog preduslova i četiri moguća odgovora. Od učesnika se očekivalo da izaberu jedan odgovor sa kojim se najviše slažu.

Kada je reč o pokretnim, vakcinisanim i revakcinisanim korisnicima, prema vašem mišljenju njima:

  • treba dozvoliti potpunu slobodu kretanja
  • treba dozvoliti izlazak na par sati
  • treba dozvoliti izlazak uz nadzor srodnika
  • ne treba dozvoliti izlazak sve dok traje pandemija

Rezultati ankete

Sudeći po komentarima koje smo dobijali, mnogi nisu bili ni upoznati sa činjenicom da je korisnicima domova za stare zabranjeno kretanje.

U samoj anketi je učestvovalo ukupno 255 ljudi. Najviše glasova – 174, odnosno 68,2 odsto, dobio je odgovor „Dozvoliti potpunu slobodu“.

Slede: „Dozvoliti izlaz uz nadzor srodnika“ – 39 glasova (15,3 odsto), „Dozvoliti izlaz par sati“ – 30 glasova (11,8%) i na kraju „Zabraniti izlaz do kraja“ – 12 glasova (4,7%).

Anketu nismo namerno postavili direktno na Fejzbuk, već smo je dali u okviru članka koji smo onda delili kao post na ovoj društvenoj mreži. Jer pored saznavanja mišljenja pratilaca, želeli smo i da ih u što većem broju podrobnije obavestimo o ovome. I pored ovakve naše odluke, do 10. februara, čak 1.746 korisnika ove društvene mreže je ostvarilo interakciju sa postom na Fejsbuku.

Jedan deo pratilaca Penzina na Fejsbuku odgovarao je putem komentara na ovoj društvenoj mreži. Većina onih koji su ostavili komentare na Fejzbuku, preko 200, jasno su iskazali svoj stav da zabranu kretanja korisnicima ustanova za smeštaj treba ukinuti.

Mnogi su ovu situaciju poredili sa zatvorom.

Komentare i odgovore na tuđe komenatre ostavljali su i srodnici korisnika domova za stare. To su posebno potresna svedočanstva.

Apel Ministarstvu zdravlja

Udruženje građana „Snaga prijateljstva“ – Amity uputilo je 12. februara 2021. godine Apel Ministarstvu zdravlja da se u što kraćem roku redefiniše odluka o zabrani kretanja korisnika ustanova za smeštaj.

Starijim osobama, korisnicima ustanova za smeštaj koje su imunizirane treba, uz sve mere predostrožnosti i poštovanje epidemioloških preporuka koje važe za sve građanstvo, dozvoliti kretanje van ustanova.

Na taj način se ne izlazi u susret samo njihovim potrebama, već se i ispunjavaju Ustavom zagarantovana prava koja oni imaju. Uz to, ovim se ispunjavaju obaveze koje je Republika Srbija prihvatila kao potpisnica univerzalnih i međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima.

Pored Ministarstva zdravlja, UG Amity je zatražilo podršku i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Fotografija: Kev Seto sa Unsplash