Fajzer vakcina prvo za najstarije u domovima za stare

Fajzer vakcina, koja je danas stigla u Srbiju, prvo će biti data najstarijima u domovima za stare.

Prve prve količine Fajzer-Biontekove vakcine – 4.875 doza, stigle su u Srbiju 22. decembra. Korisnici domova za stare koji imaju više od 70 godina prvi će primiti ovu vakcinu. Tako je predviđeno planom koji je usvojio Nacinalni koorordinacioni tim za imunizaciju protiv kovida-19.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mirsad Đerlek, direktor Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju i državni sekretar Ministarstva zdravlja spomenuo je, u izjavi za Tanjug, drugu starosnu granicu.

“Stariji od 75 godina su najosetljivija kategorija stanovništva. Oni će prvi primiti vakcinu, tako je i u većini zemalja u Evropi.“

Druga tranša vakcina se očekuje u januaru 2021. godine. Mirsad Đerlek kaže da se očekuje da tada stigne između 350.000 i 360.000 vakcina. U januaru će, prema njegovim rečima, biti vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje.

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, prethodno je izneo nešto drugačiji plan vakcinacije. Prema napravljenom planu, rekao je, „jasno (su) definisani najugroženiji. To su zdravstveni radnici, zatim svi koji su zaposleni u staračkim domovima, pa onda i sami korisnici staračkih domova“.

Mirsad Đerlek je rekao da će se pratiti epidemiolška situacija. U skladu sa epidemiološkom situacijom će se donositi odluke o planu vakcinacije.

“Ceo operatovni plan će biti vrlo dinamičan. Menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan“, rekao je Đerlek.

Očekuje se, kako je naveo, da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za Fajzerovu vakcinu.

Izvor: RTS
IlustracijaJack Adamson za Ujedinjene nacije

Podsećamo na vesti i tekstove: