Treba li vakcinisanima dozvoliti izlazak iz domova za stare? (anketa)

Početkom februara 2021. godine, zabrana kretanja korisnika ustanova za smeštaj još uvek traje. Šta misle čitaoci Penzina – treba li vakcinisanima dozvoliti izlazak iz domova za stare?

Starijim osobama, korisnicima ustanova za smeštaj, izlazak je zabranjen od 10. marta 2020. godine. Par dana kasnije, najstrože je zabranjeno da korisnici ovih ustanova primaju posete.

Razlog za ove restriktivne mere jeste potreba da se najstariji zaštite. Da podsetimo, mada najverovatnije nema potrebe za tim – nova vrsta koronavirusa (SARS-CoV-2) najopasnija za starije. Zato se, tokom prethodne, 2020. godine, pribeglo izolovanju starijih kako bi se ovo stanovništvo zaštitilo.

Krajem 2020. godine, vakcine protiv kovida-19 su odobrene za upotrebu. Prve prve količine Fajzer-Biontekove vakcine stigle su u Srbiju 22. decembra. Odmah je naglašeno da će vakcina prvo biti data najstarijima u domovima za stare.

I zaista, prve doze Fajzerove vakcine dobili su 24. decembra 2020. godine gerontološki centri i privatni domovi za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Tokom januara, u Srbiju su stigle i kineska Sinofarm i ruska Sputnjik V vakcina. Počela je i masovna vakcinacija građana – 19. januara 2021. godine.

Prof. dr Kisić Tеpavčеvić, ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, rekla je da je do kraja januara oko 7.000 korisnika domova za stare ili zaposlenih primilo je bar jednu dozu vakcine. Polovina od ovih 7.000 osoba, primila je obe doze.

Ministarka jе zato najavila izradu prеporukе da sе korisnicima, koji su završili komplеtnu imunizaciju, dozvoli krеtanjе van ustanova.

Zabrana, međutim, traje i dalje. Očekivanje je bilo da će biti dozvoljen izlazak iz domova, za korisnike koji se budu vakcinisali i revakcinisali.

Ministarstvo za rad je, međutim, donelo preporuku/odluku o ponovnom uspostavljanju poseta vakcinisanim korisnicima u ustanovama, u strogo kontrolisanim uslovima.

Anketa Penzina i UG Snaga prijateljstva Amity – Izlazak starijih iz ustanova za smeštaj

Šta na ovu temu misle čitaoci Penzina? Da li vakcinisanima dozvoliti izlazak iz domova za stare, dve nedelje nakon revakcinacije?

Dakle, kada je reč o pokretnim, vakcinisanim i revakcinisanim korisnicima, prema vašem mišljenju njima:

  • treba dozvoliti potpunu slobodu kretanja
  • treba dozvoliti izlazak na par sati
  • treba dozvoliti izlazak uz nadzor srodnika*
  • ne treba dozvoliti izlazak sve dok traje pandemija

* Reč „srodnika“ smo dodali 4.2.2021. godine jer su nam čitaoci javili da nije jasno na čiji se nadzor misli. U anketi je, zbog ograničenosti prostora, ovo navedeno u skraćenom obliku.

Molimo vas da odvojite minut vremena da odaberete jedan od ponuđenih odgovora. Anketa će biti otvorena do 10. februara 2021. godine.
Unapred vam se zahvaljujemo.

DOPUNA: Anketu smo zatvorili za glasanje u prvim minutima 10. februara. Hvala svima koji su učestvovali.

Ova anketa je deo projekta udruženja građana „Snaga prijateljstva“ -Amity koji je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ koji sprovode Helvetas – Swiss development organization i Građanske inicijative.