Stanje u domovima za stare uslovljava dalje popuštanje mera

Ministarka Kisić Tepavčević je rekla da dalje popuštanje mera protiv koronavirusa u domovima za stare zavisi od epidemiološke stanja u njima.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je da je to ministarstvo spremno da inicira dodatno popuštanje mera u ustanovama socijalne zaštite.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Podsećamo, ministarka jе najavila da će inicirati izradu prеporukе da sе korisnicima dozvoli krеtanjе van ustanova. Ta preporuka, koja je trebalo da se odnosi na kompletno imunizovane, trebalo je da bude inicirana od 25. januara.

Kako je Penzin već preneo, od 29. januara 2021. ponovo su dozvoljene posete za domovima za stare ukoliko se ispune određeni uslovi.

Isto tako, da bi se iniciralo dodatno popuštanje mera u domovima za stare, potrebno je da to bude u skladu sa konkretnom epidemiološkom situacijom u tim ustanovama, naglasila je ministarka.

Na redovnom onlajn sastanku koje ministarka za rad održava sa direktorima gerontoloških centara razgovarano je o mogućnostima za dalje popuštanje epidemioloških mera. Sastanku koji je održan 12. februara putem internet veze prisutvovalo je 30 direktora ustanova, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Onlajn sastanku su prisustvovale i pomoćnice ministarke u Sektoru za socijalnu zaštitu i Sektoru za materijalno-finansijske i analitičke poslove, Biljana Zekavica i Mirjana Čojbašić.

Zabeležena je tendencija smanjenja broja zaraženih korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, i to značajnog. Ministarka za rad je dodala i da je pred nama period povoljnijih vremenskih prilika. Ovo sve, napominje Kisić Tepavčević, ide u prilog mogućnosti da se u narednom periodu ublaže mere.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da će ministarstvo za rad inicirati nabavku specijalizovanih uređaja za prečišćavanje i sterilizaciju. Ovi uređaji će biti postavljeni u prostorijama za posete u gerontološkim centrima i drugim ustanovama za smeštaj odraslih i starijih korisnika. Na taj način će se doprineti smanjenju koncentracije virusa i drugih štetnih čestica u ovim prostorijama.

Izvor: Ministarstvo za rad
FotografijaUGCB

Podsećamo da smo, s ovim u vezi, sproveli anketu: