Domovi za stare dobili prve doze Fajzerove vakcine

Prve doze Fajzerove vakcine dobili su 24. decembra gerontološki centri i privatni domovi za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji počela je 24 decembra 2020. godine. Vakcinu su prvo primili premijerka Ana Brnabić, a zatim i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Domovi za stare u Beogradu i Novom Sadu dobili prve doze vakcine

Imunizacija protiv koronavirusa korisnika domova za stare počela je u Gerontološkom centru Beograd oko podneva.

Dr Srđan Dimitrijević, v. d. direktora Gerontološkog centra Beograd kaže da će biti vakcinisano 105 korisnika te ustavnove i 45 korisnika privatnih domova za stare u Beogradu. Nije navedeno koji će privatni domovi i po kom sistemu dobiti vakcine.

„Svi oni su stariji od 65 godina i nisu preležali koronu, a medicinski timovi pre vakcinacije utvrđuju njihovo stanje“, rekao je Dimitrijević novinarima ispred Gerontološkog centra Beograd.

Prvih 100 doza Fajzerove vakcine stigle su i u Novi Sad. U ovom gradu su prvi vakcinisani dr Branka Vajagić, specijalista neurologije iz Gerontološkog centra Novi Sad i J.D, 82-godišnji korisnik Doma, pukovnik u penziji. Ukupno je vakcinisano 98 korisnika Gerontološkog centra Novi Sad i dvoje zaposlenih.

Kada stižu naredne doze Fajzerove i vakcine drugih proizvođača?

Premijerka Ana Brnabić je nakon vakcinacije izjavila da se u najskorije vreme očekuju i vakcine od kineskog Sinofarma i ruska vakcina Sputnjik V. Srbija će, prema rečima premijerke, početkom drugog tromesečja, dobiti i vakcine kompanije Astra Zeneka. Pregovara se i oko vakcine Moderne.

Ana Brnabić je rekla da se od Fajzera u januaru očekuje još 16.000 doza. Zajedno sa drugim vakcinama, Srbija prema rečima premijerke treba da dobije dva miliona doza tokom prvog tromesečja 2021. Od toga se već tokom januara očekuje milion.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je novinarima ispred Gerontološkog centra Beograd da će Fajzer u prvom kvartalu 2021. na nedeljnom nivou isporučivati Srbiji vakcinu protiv koronavirusa.

U januaru bi, prema Đerlekovim rečima, trebalo da bude isporučeno 78.000 vakcina, u februaru 98.000 i u martu 114.000 vakcina.

„Tako da će paralelno sa imunizacijom najstarijih korisnika staračkih domova biti vakcinisani i medicinskih radnici“, rekao je Đerlek.

Izvor: Insajder
Fotografija: freepik.com