Zbog koronavirusa, zabranjene posete domovima za stare

Ministar za rad Zoran Đorđević zabranio je posete domovima za stare zbog koronavirusa.

Zoran Đorđević striktno je zabranio posetu svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri. Ministar je doneo ovu odluku, kako se navodi na sajtu minstarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon obraćanja Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije javnosti na temu aktuelnih dešavanja u vezi sa korona virusom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Striktna zabrana poseta domovima za stare je jedna od mera zaštite protiv širenja virusa.

„Država je preduzela niz mera kako bi zaštitila građane. Zabrana posete je samo jedna od njih. Naši najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih, i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo. Zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika, da imaju razumevanja, a sve sa ciljem da zaštitimo naše najstarije korisnike“, rekao je ministar.

Đorđević je naglasio da je do 12. marta važila preporuka da se ustanove u okviru sistema socijalne zaštite ne posećuju. Od danas, (petak, 13. mart) najstrože su zabranjene posete domovima za stare zbog koronavirusa.

„Obaveštenje o zabrani poseta mora da bude istaknuto u ustanovama, ali ćemo o svim aktuelnostima obaveštavati javnost i putem sajta Ministarstva.“

„Molim sve da imaju razumevanja, ovakvim ponašanjem zaštitićemo i naše radnike. Veoma je važno i da se oni posle posla vrate zdravi svojim porodicama“, kaže ministar Đorđević.

„Preduzećemo sve što možemo, a ja lično ću obići ustanove da vidim da li su preduzeli sve mere. Pored toga, higijena mora da bude na najvišem nivou“, naglasio je.

„U dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i gospodinom Zlatiborom Lončarom obezbedili smo dovoljan broj maski, zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. Instrukciju o ponašanju su dobili svi, potrebno je samo da je se pridržavaju“, rekao je Đorđević.

Izvor: Ministarstvo za rad
Fotografija: Gerontološki centar Karaburma UGCB

Podsećamo:

Napominjemo:

Zabrana poseta ne znači i zabranu zvanja telefonom, slanja poruka i, gde je moguće, komuniciranja putem interneta ili Vibera. Setite se svojih dragih, to će im značiti više od svega.