Protest penzionera u Beogradu 17. maja 2019.

Na protestu penzionera 17. maja u Beogradu okupilo se par stotina penzionera.

U Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, 17. maja. 2019. godine u 11 časova okupilo se par stotina penzionera. Protest protiv odluke Ustavnog suda kojom je obustavio sve postupke za ocenu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija organizovali su Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS u saradnji sa Sindikatom penzionera Nezavisnost i Forumom penzionera Demokratske stranke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS-a, podsetio je okupljene da svako od njih, imajući u vidu generalno loše zdravstveno stanje penzionera, vredi kao hiljadu penzionera.

Gospodin Tamburić je naveo da, pored izražavanja protesta zbog obustave postupka Ustavnog suda, penzioneri protestuju i zato što ministar vojni Aleksandar Vulin maltretira vojne penzionere u hotelu „Bristol“, zato što vlast manipuliše javnošću nakon ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i ne isplaćuje štetu koju treba da nadoknadi penzionerima, kao i zbog podržavljenja Fonda PIO i zbog (ne)izveštavanja RTS-a.

Jovan Tamburić je istakao da je usklađivanje penzija sa rastom cena delimično obustavljeno 2012. godine, a posle 2015. potpuno. Zbog toga su svi penzioneri oštećeni. Svim penzionerima je oteto od 400 do 600 miliona evra godišnje. To je mnogo veći iznos nego što je onaj dobijen umanjivanjem penzija, što je oko 210 miliona evra. Za šest godina, procenjuje Jovan Tamburić, ukupno je od penzionera u Srbiji oteto četiri do pet milijardi evra.

Tamburić je naglasio i da je Fond PIO uskraćen za 10 do čak 20 odsto udela u svim državnim preduzećima koja su privatizovana.

Okupljeni se nisu dugo zadržali na Trgu Nikole Pašića, već su, nakon intoniranja himne i govora g. Jovana Tamburića, formirali kolonu i uputili se ka Predsedništvu Republike Srbije.

Protest penzionera Beograd 17. maja 2019. šetnja

Inače, uoči ovog protesta USPVLS je dostavilo dopise predsedniku Srbije g. Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Srbije gđici Ani Brnabić, predsednici Ustavnog suda Srbije Vesni Ilić-Prelić i RTS-u.

Vidi:

Kolona koja je išla iza banera „Stavimo tačku na pljačku“ zaustavila se u Ulici kralja Milana kod zgrade Predsedništva. Ovde je pročitano pismo koje je USPVLS uputilo predsedniku Srbije.

Protest penzionera Beograd 17. maja 2019. Predsedništvo Srbije

Ponovo je, kao i uvek na protestima penzionera, pušten snimak u kome Aleksandar Vučić tvrdi da prava penzionera niko neće smeti da dira. Ova izjava je propraćena uzvicima „Vučiću, lopove!“

Kolona penzionera je zatim nastavila svoju protesnu šetnju ka Ustavnom sudu Srbije.

Protest penzionera Beograd 17. maja 2019.

Penzioneri su nosili transparente: „Nije Ustav krpa da ga šutirate“, „Gde je naših 10% od privatizacije?“, „Veličanstveni, nećemo milostinju“, „Lopovima je dobro, a nama?“, „#1 od milion opljačkanih penzionera“, „Laži, poniženja i pljačka nisu budućnost Srbije“, „Lopovi u aps, a ne u vlast“…

Fotografije: Penzin.rs