Otvoreno pismo USPVLS-a predsednici Vlade Republike Srbije

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, pred protest penzionera u Beogradu, obratilo se otvorenim pismom predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić.
Prenosimo sadržaj pisma.

Poštovana predsednice Vlade Republike Srbije,

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije se više puta do sada obraćalo Vama, predsedniku Republike, Narodnoj skupštini RS i Ustavnom sudu Srbije povodom mnogih pitanja koja se tiču statusa penzionera i penzijskog sistema, a najviše poslednjih godina povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u saradnji sa Sindikatom penzionera Nezavisnost i Forumom penzionera DS organizuje protest penzionera 17. maja 2019. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Protest organizujemo zbog:

  1. Obustave postupka Ustavnog suda Srbije, suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku Ustavnog suda Srbije, za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija koje su pokrenuli Udruženje i poslanici Narodne skupštine Srbije.
  2. Maltretiranja i iživljavanja ministra odbrane Aleksandra Vulina nad starim i bolesnim vojnim beskućnicima. Vojnim beskućnicim se u Srbiji ponavljaju postupci ukidanja grejanja, struje kkoje su već preživeli u Tuđmanovoj Hrvatskoj.
  3. Manipulacije penzionerima i javnošću od strane aktuelne vlasti i medija u vezi ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija bez regulisanja naknade štete zbog njegove primene i izmena Zakona o PIO kojima je nastavljeno neusklađivanje penzija sa rastom inflacije.
  4. Podržavljenja upravljanja Fondom PIO, netransparentnoj reformi penzionog sistema Srbije i njegovog urušavanja.
  5. Načina izveštavanja RTS o problemima diskriminacije penzionera i urušavanja Fonda PIO.

U skladu sa ustavnim položajem i odgovornostima Vlade Srbije, predlažemo da Narodnoj skupštini Republike Srbije predložite:

  1. Zakon kojim bi bio regulisan način povraćaja neisplaćenih delova penzije u periodu sprovođenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, sa pripadajućom kamatom.
  2. Zakon o izmenama Zakona o PIO kojim bi bio brisan član 80b. kojim je obustavljeno redovno usklađivanje penzija zbog rasta cena i BDP, izmeni sastav Upravnog odbora fonda PIO, tako da predstavnici penzionera i sadašnji zaposleni imaju većinu i obrisane odredbe kojima se trajno smanjuje penzija zbog prevremenog odlaska u starosnu penziju sa 40 godina staža.

Tražimo od Vas da:

  • Smenite ministra odbrane Aleksandra Vulina koji maltretira i iživljava se nad starim i bolesnim vojnim beskućnicima u hotelu „Bristol“ o obezbedite njihovo konačno stambeno obezbeđenje stanovima koje je ministarstvo odbrane dobilo od Skupštine grada Beograda.
  • Sprovedete reformu Fonda PIO tako da on postane nezavisan u odnosu na državu, oslobođen obaveza koje nisu u domenu penzijskog i invalidskog osiguranjai finansijski održiv sa dodatnim izvorima prihoda (vlasnički udeli u javnim preduzećima i preduzećima koja su privatizovana, zemljišna i rudna renta). Pri tome bi trebalo voditi računa o ustavnim okvirima, koji penzije tretiraju kao imovinu, a državu obevezuju na očuvanje socijalne sigurnosti penzionera.

Obaveštavamo Vas da smo nekoliko puta od Fonda PiO tražili informacije od javnog značaja u domenu poslovanja Fonda koje nismo dobili zbog čega je Poverenik za informacije pokretao postupke koji nisu završeni.

U cilju realizacije predloženog otvoreni smo za saradnju.

S poštovanjem,

Predsedništvo
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

FotografijaSrđan Škoro za Penzin

Vidi i: