Otvoreno pismo USPVLS-a predsednici Ustavnog suda Srbije


Pred protest zbog obustave postupka ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije dostavilo je pismo Vesni Ilić-Prelić, predsednici Ustavnog suda Srbije.
Prenosimo sadržaj pisam u celosti.

Poštovana predsednice Ustavnog suda Srbije,

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Vam se nekoliko puta obraćalo u vezi sa postupkom ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Niste nam ni jednom odgovorili.

Udruženje u saradnji sa Sindikatom penzionera Nezavisnost i Forumom penzionera Demokratske stranke organizuje protest penzionera 17. maja 2019. godine u 11 sati na Trgu Nikole Pašića, pred zgradom predsedništva i pred Ustavnim sudom zbog:

Upoznavanja javnosti sa nezadovoljstvom zbog:

  1. Obustave postupka Ustavnog suda Srbije, suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku Ustavnog suda Srbije, za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija koje su pokrenuli Udruženje i poslanici Narodne skupštine Srbije.
  2. Maltretiranja i iživljavanja ministra odbrane Aleksandra Vulina nad starim i bolesnim vojnim beskućnicima. Vojnim beskućnicim se u Srbiji ponavljaju postupci ukidanja grejanja, struje kkoje su već preživeli u Tuđmanovoj Hrvatskoj.
  3. Manipulacije penzionerima i javnošću od strane aktuelne vlasti i medija u vezi ukidanjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija bez regulisanja naknade štete zbog njegove primene i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima je nastavljeno neusklađivanje penzija sa rastom inflacije.
  4. Podržavljenja upravljanja Fondom PIO, netransparentnoj reformi penzionog sistema Srbije i njegovog urušavanja.
  5. Načina izveštavanja RTS o problemima diskriminacije penzionera i urušavanja Fonda PIO.

Iznenađeni smo i zaprepašteni odlukom Suda na 7. sednici od 25.4.2019. godine o obustavi pokrenutih postupaka za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

U Rešenju Ustavnog suda Srbije iz septembra 2015. godine ste konstatovali da je penzija stečeno imovinsko pravo a odlukom o obustavljanju postupka ocene ustavnosti Zakona ste poslali poruku da nije bilo štetnih posledica njegove primene. Za Vas nije protivustavno i štetno što je primenom Zakona oštećeno preko 850.000 penzionera i naslednika oštećenih koji su preminuli za sumu od oko 850 miliona evra bez kamata i sudskih troškova. Verujemo da ustavno pravo poslanika Narodne skupštine Srbije da pokrenu postupak ocene ustavnosti nekog zakona nije Ustavom dopuštena da bi ga Sud ignorisao.

Zajedno sa kolegama niste smogli hrabrosti i stručnog digniteta da sprovedete postupak ocene ustavnosti Zakona. Zbog ogromnog društvenog značaja, neslaganja dela sudija Suda sa Rešenjem o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona, zainteresovanosti stručne javnosti i ogromnog broja oštećenih penzionera očekivali smo da sprovedete javnu raspravu i analizom usklađenosti Zakona sa odredbama Ustava i međunarodnih ugovora i konvencija stručno i nepristrasno date ocenu o njegovoj ustavnosti. Niste imali hrabrosti da radite posao za koji ste se zakleli. Propustili ste priliku da zaštitite ustavna prava preko 850.000 građana Srbije.

Odlukom o obustavi postupka ocene ustavnosti Zakona koji su pokrenuli narodni poslanici Ustavni sud je obesmislio svoje postojanje i ugrozio ustavni poredak Republike Srbije.

Vašom opstrukcijom nas nećete sprečiti da pravdu, na sramotu države Srbije, tražimo pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, posle odluka Suda o ustavnim žalbama na odluke sudova o našim tužbenim zahtevima za naknadu štete koju smo imali zbog primene Zakona.

Postoji i druga mogućnost ostvarivanja naših prava u kojoj vi, po izbornoj volji građana Srbije, možda nećete biti sudije Ustavnog suda Srbije jer ste pokazali da niste dostojni!

Predsedništvo
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije

FotografijaMarko Nikolajević za Penzin

Vidi i :