Početna Magazin Godine Društvo Papa Franja: Razlika u platama između muškaraca i žena – skandal!

Papa Franja: Razlika u platama između muškaraca i žena – skandal!

Papa Franja: Razlika u platama između muškaraca i žena – skandal!

Papa Franja je uputio molbu za okončanje jaza u zaradama između muškaraca i žena, nazivajući ga „skandalom“ koji bi hrišćani trebalo odlučno da odbace.

„Zašto se podrazumeva da žene moraju da zarađuju manje od muškaraca? Ne! One imaju ista prava. Razlika u platama je čist skandal„, rekao je hiljadama ljudi koji su se danas (29. april 2015) okupili na javnoj audijenciji na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Podigavši glas da bi naglasio svoje najžešće primedbe na ovu temu do danas, papa je, kako prenosi Rojters, rekao da bi hrišćani trebalo da „pruže odlučnu podršku pravu na jednaku platu za jednaki rad“.

Žene u Evropskoj uniji zarađivale su 2013. godine u proseku 16,4 odsto manje od muškaraca, prema podacima Evropske agencije za statistiku Eurostat, a prema podacima Popisnog biroa Sjedinjenih Američkih Država, u toj zemlji žene zarađuju 77 centi za svaki dolar koji zarade muškarci, kada se posmatraju godišnje prosečne plate.

Papa Franja je rekao i da želi da žene imaju veću ulogu u Rimokatoličkoj crkvi širom sveta i u vatikanskoj administraciji, ali je istakao da su „vrata zatvorena“ kada je u pitanju mogućnost da žene postanu sveštenice.

Naime, prema učenju Rimokatoličke crkve, žene ne mogu da postanu sveštenice zato što je Isus svojevoljno izabrao samo muškarce za svoje apostole. Oni koji se zalažu za žensko sveštenstvo odbacuju ovaj stav napominjući da je Isus postupao u skladu sa normama vremena u kome je on živeo.


Mogli bi vas zanimati i tekstovi: