Početna Magazin Godine Društvo Ironija: Najplaćenija žena direktor rođena je kao muškarac

Ironija: Najplaćenija žena direktor rođena je kao muškarac

Prosečna godišnja zarada žena direktora je 1,6 miliona dolara manja nego prosečna muška. Martina Rotblat najplaćenija je žena direktor u SAD. Martina je rođena kao Martin. Promenila je pol u svojoj 40 godini.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Martina Rotblat, rođena kao Martin, najplaćenija je žena direktor u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je na čelu firme United Therapeutics, a samo u 2013. godini zaradila je 38 miliona dolara.

Martina je promenila pol u svojoj 40 godini. Pre promene pola, 1994. godine, imala je već zasnovanu porodicu i bila otac četvoro dece. Kompaniju je osnovala 1996. godine kada je jednom njenom detetu dijagnosticirana retka bolest – pulmonarna arterijska hipertenzija koja ograničava protok krvi do pluća i opasna je po život.

Njena kompanija napravila je lek Orenitram, namenjen za pacijente koji boluju od pomenute bolesti, i danas vredi oko 4,6 milijardi dolara. Deonice kompanije su se više nego udvostručile onog momenta kada je lek dobio odobrenje nadležnih vlasti u SAD (FDA).

Najveći deo njenih prošlogodišnjih prihoda jeste prodaja 9.066 deonica firme po ceni od 874.506,36 dolara, i sada joj je preostalo samo 140 akcija u vrednosti od oko 13.000 dolara.

Samo jedna među 20 „top“ direktora u SAD je žena, a na listi od 200 „naj“ direktora, samo 11 su žene.
Za Martinom slede direktorka iz Yahoo-a sa 25 miliona, direktorka brenda odeće TJ Maxx sa 21 milion, dok je direktorka iz kompanije HP (Hewlett Packard) zaradila 17 miliona u 2013. godini.

Ipak, prosečna godišnja zarada žena direktora je 1,6 miliona dolara manja nego prosečna muška, a većina muškaraca sa jedne liste zarađivala je preko milijardu dolara u 2013. godini.

Diskriminacija se nastavlja i na nižim nivoima poslovne hijerarhije, dodaje RT.