Početna Magazin Godine Društvo Zašto će dečaci i za 50 godina biti bolje plaćeni od žena

Zašto će dečaci i za 50 godina biti bolje plaćeni od žena

Profesorka ekonomije sa Harvarda, Sendhil Mulainatan analizirala je za Njujork Tajms da li će žene za 50 godina biti bolje plaćene od muškaraca – i zašto? U nastavku iznosi dva razloga zašto će dečaci možda i dalje biti bolje plaćeni.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prvi je samopozdanje koje dečaci pokazuju češće od devojčica, čak i kada imaju manje razloga za to. Ovo (često preterano) samopouzdalje pomaže im da budu bolji u izazovnom takmičarskom okruženju. Zato su dečaci spremniji i da preuzmu više rizika, i sve to može značiti veliku prednost na radnim mestima, ili bar na nekim.

Drugi faktor zašto će muškarci ostati bolje plaćeni i za pola veka jeste struktura društva koja se zasniva na tradicionalnim ulogama polova. Neki pretpostavljaju da će biti potrebna i promena društvenih normi, a ne samo strukture poslova, da bi se to dogodilo.

Na primer, istraživanja pokazuju da žene, i kada zarađuju više od muškarca, to obično rade na poslovima koje obavljaju od kuće, ali i takav brak će se verovatnije završiti razvodom.

Profesorka se u zaključku pita da li mi sa sigurnošću znamo ko je zapravo produktivniji na poslu – muškarci ili žene? Da li smo detaljno analizirali koliko žene gube u karijernoj trci zato što se okreću kući (trudnoća, porodiljsko, odgajanje dece, nega bolesne dece), i koliko su ranije u životu spremne da rade ozbiljno i posvećeno, u odnosu na muškarce?