Društvo Ekonomija Magazin Godine

Zašto će dečaci i za 50 godina biti bolje plaćeni od žena

Profesorka ekonomije sa Harvarda, Sendhil Mulainatan analizirala je za Njujork Tajms da li će žene za 50 godina biti bolje plaćene od muškaraca – i zašto? U nastavku iznosi dva razloga zašto će dečaci možda i dalje biti bolje plaćeni.

Prvi je samopozdanje koje dečaci pokazuju češće od devojčica, čak i kada imaju manje razloga za to. Ovo (često preterano) samopouzdalje pomaže im da budu bolji u izazovnom takmičarskom okruženju. Zato su dečaci spremniji i da preuzmu više rizika, i sve to može značiti veliku prednost na radnim mestima, ili bar na nekim.

Drugi faktor zašto će muškarci ostati bolje plaćeni i za pola veka jeste struktura društva koja se zasniva na tradicionalnim ulogama polova. Neki pretpostavljaju da će biti potrebna i promena društvenih normi, a ne samo strukture poslova, da bi se to dogodilo.

Na primer, istraživanja pokazuju da žene, i kada zarađuju više od muškarca, to obično rade na poslovima koje obavljaju od kuće, ali i takav brak će se verovatnije završiti razvodom.

Profesorka se u zaključku pita da li mi sa sigurnošću znamo ko je zapravo produktivniji na poslu – muškarci ili žene? Da li smo detaljno analizirali koliko žene gube u karijernoj trci zato što se okreću kući (trudnoća, porodiljsko, odgajanje dece, nega bolesne dece), i koliko su ranije u životu spremne da rade ozbiljno i posvećeno, u odnosu na muškarce?

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija