Početna Magazin Godine Porodica Muška dominacija i ženska izdaja sebe

Muška dominacija i ženska izdaja sebe

Muška dominacija i ženska izdaja sebe

Žene, da bi se izjednačile sa muškarcima, često se trude da budu muškarci. Umesto da se ističu one prednosti koje i u politici i u poslu i u životu, ima ženski pristup. 

Žene su svuda u svetu slabije plaćene. Manji je procenat žena na upravljačkim pozicijama u preduzećima. Češće su izložene fizičkom nasilju.

Postoje države u kojima žene i dalje nemaju pravo glasa, a i u nekim evropskim zemljama morale su dugo da čekaju na njega – Švajcarska je dala pravo glasa ženama 1971, a Lihtenštajn 1984. godine. Iako danas nije neobično da žena bude na čelu države, žene su manje zastupljene u političkom životu.

Žene često, težeći ravnopravnosti sa muškarcima, izdaju sebe. Čak i u preduzećima gde su žene daleko brojnije od muškaraca, ako žena želi da se dokaže i probije, podrazumeva se da treba da se bori kao muškarac. Osnovno pravilo koje se daje poslovnoj ženi jeste: ne budite žena!

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

I onda je normalno da će borba biti nepravedna: muškarci imaju prednost kada se treba boriti „kao muškarac“. Kada i uspe, žena se i dalje nalazi u muškom svetu. I sigurno da se tu ne oseća tako dobro kao njen uspešni kolega.

Tokom II svetskog rata, jedan od pamfleta koji je američka vlada slala preduzećima kako bi olakšala integraciju ženske radne snage završava se rečenicom koja danas sigurno ne bi bila politički korektna, ali koja na grub način daje suštinu i sadašnjeg problema žena:

Zapamtite, ženski radnik nije muškarac; u mnogim poslovima, ona je zamena – kao plastika umesto metala – ona ima specifične karakteristike koje joj omogućavaju da bude upošljena na nov i često i superiorniji način.“

Suština problema jeste što se žene, da bi se izjednačile sa muškarcima, često trude da budu muškarci. Da plastika postane metal (u to vreme je plastika bila revolucionarno otkriće i nije imala negativnu konotaciju). Umesto da se ističu one prednosti koje i u politici i u poslu i u životu, ima ženski pristup.

Žene će biti izjednačene sa muškarcima onog dana kada generalna direktorka međunarodne korporacije bude bila žena sa npr. ljubičicama na stolu, stočićem sa kolačićima u uglu ušuškane kancelarije, obučena u pastelne tonove. To je onda jednakost. Pravo na različitost! Pravo da budeš ono što jesi! A podjednako uspešna.

Slika preuzeta sa sajta cnt-f.org