Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

Zašto će devojčice za 50 godina imati veće plate od muškaraca

Američki muškarci rođeni 1945. godine imali su 50 odsto šansi više da završe koledž nego žene, dok su oni rođeni od 1960. do 1975. godine imali manje šanse – čak 25 odsto manje!

U 2014. godini žene su i dalje plaćene manje od muškaraca, i tako će ostati još pola veka, ali tada će se promeniti – piše Sendhil Mulainatan profesorka ekonomije sa Harvarda za Njujork Tajms.

Ona svoju pretpostavku zasniva na dokazima iz američkih škola u kojima su devojčice prosečno bolji učenici. Poziva se na studiju iz 2013. godine koja obrađuje podatke od 2000. do 2009. godine, koja kaže da 20,7 odsto devojčica u srednjoj školi ima najvišu prosečnu ocenu (A), naspram samo 14,7 odsto kod dečaka.

Samo u 2012. godini čak 70 odsto najboljih učenika u školama, koji drže govore na završnim ceremonijama kakve često vidimo u filmovima (valedictorians) bile su devojčice.

Trend se nastavlja i na koledžu. Druga studija ukazuje da su muškarci rođeni 1945. godine imali 50 odsto šansi više da završe koledž nego žene, dok su oni rođeni od 1960. do 1975. godine imali manje šanse. Za one rođene 1975. godine razlika u šansama bila je čak 25 odsto u korist žena.

Devojčice su skoro uvek bolje od dečaka kada im se daju isti zadaci, a to se povezuje sa preokupacijama dečaka u tom dobu, i nešto manjoj zrelosti koja se pre svega ogleda u slabijim društvenim veštinama i nedostatku pažnje za posvećeno učenje. Oni ostaju bolji na svim testiranjima osim onih za koje je potrebno podrobno se pripremiti.

Međutim, poslodavci traže i upornost koju imaju devojčice, i veštine koje su prve savladale: efikasno korišćenje vremena, lakoća pisanja, uređenje zadataka, rad u timovima, itd.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija