Početna Ostalo Newsletter Newsletter Penzina – Varljivo leto 2016. godine (4. jun)

Newsletter Penzina – Varljivo leto 2016. godine (4. jun)

Ima nečeg posebnog u tome kada možeš da pišeš na temu koja se tiče svih, a koju mali broj medija obrađuje – na temu ljudskog života. Jer to jeste potka koja se provlači kroz sve naše članke, bilo da su autorski, prevedeni ili preuzeti, bilo da u njima preovlađuje slika ili reč.

NAPOMENA: Prijavite se za Newsletter Penzina – slanjem mejl adrese u polju sa desne strane (na računaru) ili ispod ovog teksta (na mobilnom telefonu ili tabletu)

Redakcija Penzina u fokusu ima čoveka. Mi pišemo o Vama, našoj čitateljki/našem čitaocu, a Vi nam našu predanost toj temi vraćate redovnim posetama i širenjem glasa o nama. To je naš recept za uspeh. Naš uspeh jasno prikazuju ovi podaci: preko milion poseta i preko dva i po miliona otvorenih strana od kraja 2013. godine, a Penzin je profitabilniji od Ubera i AirBnB-a.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Čovek je zoon politikon, ne može sam. A uče nas, već generacijama, drugačije. Proteklih meseci, sa Zapada stižu vesti o pokretima protiv napuštanja Čoveka, o borbi za Njegova prava i o otporu bezdušnoj vlasti korporacija.

U SAD, odlazeća Obamina administracija, nastoji da vraćanjem prakse plaćanja prekovremenog rada, osnaži poljuljanu srednju klasu.

U Nemačkoj, ministar Zigmar Gabrijel i sindikati dižu prvi ozbiljan glas protiv TTIP-a.

U Francuskoj, borba sindikata, građana i studenata protiv izmena o radu prerasla je u pravi pokret koji budi nadu da će biti povučena granica kada je u pitanju narušavanje decenijama sticanih prava radnika.

Deluje neobično da u drugoj deceniji XXI veka moramo da se borimo za one vrednosti za koje smo mislili da su postale neraskidivi deo naše civilizacije, baš kao što strašno zvuči podatak da se prvi put od 1870-ih godina povećava razlika u očekivanom životnom veku između siromašnih i bogatih u celom svetu, a da je u SAD čak zabeleženo da belkinje, u proseku, žive kraće nego ranije.

Moramo da zastanemo, da se zapitamo možemo li da dozvolimo da sticanje profita bude opravdanje za sve. Može li penzionom fondu zarada biti preča od morala? Farmaceutske kuće su, po pitanju isporuka injekcija za smrtne kazne, otišle u drugom smeru, ali nismo sigurni da su štitile civilizacijske vrednosti.

Nikad nismo sami. Čovek se oslanja na čoveka. U borbi jednog čoveka da povrati kontrolu nad svojim životom, mi smo želeli da mu se nađemo kao podrška, a to možete biti i Vi: Podrška za Kompjuteraša i blog o borbi protiv viška kilograma!

Penzin je od početka deo i divne priče koju je pokrenula jedna mlada žena, Beba Kuka, u želji da podrži starije osobe u svojoj zemlji. Reč je o nagradi za najbolju putopisnu priču (u četiri kategorije) i najbolju putopisnu pesmu starijih od 60 godina koja nosi naziv „Draganova nagrada“ u čast pokojnog oca inicijatorke.

Ovde možete pročitati imena nagrađenih, a Penzin će uskoro početi da objavljuje radove učesnika i to ćemo činiti celog leta, dok ne objavimo svih 114. Jer mnoge vredi pročitati, a svima treba pružiti podršku da nastave da pišu.

Budući da je Srbija samo do maja meseca imala preko 700.000 turista, očekujemo da će neka od tih putovanja po divnoj nam zemlji biti opisana i u radovima za Draganovu nagradu 2017.

Ne zaboravite da na Penzinu pratite ne samo datum isplate penzija, već i kategoriju Zdravlje. Vodite računa o sebi.

Da se družimo još dugo, dugo…