Početna Magazin Godine Plaćanjem prekovremenog rada gradi se srednja klasa

Plaćanjem prekovremenog rada gradi se srednja klasa

Plaćanjem prekovremenog rada gradi se srednja klasa

Američko ministarstvo rada završava predloge po kojima će milioni američkih radnika (ponovo) imati pravo da budu plaćeni po tarifi za prekovremeni rad. Glavna ideja jeste da se ojača i poveća srednja klasa odgovarajućim zaradama…

Predlog je da svako ko zarađuje manje od 47.476 dolara godišnje (prosečna plata oko 37.000 godišnje), treba da bude plaćen 50 odsto više za svaki sat koji radi preko 40 sati. Do sada je donja granica bila za poslove plaćene manje od 23.660 dolara, ali kakako se navodi na sajtu PosloviAmerika:

„Prekovremeni rad postoji na nekim lokacijama i kod nekih poslodavaca, ali skoro nijedan poslodavac posle krize 2009. godine ne plaća prekovremeni rad 1.5 puta više (kao što je bila situacija pre krize), već po redovnoj satnici!“

Ovo je jedna od najsmelijih inicijativa Obamine administracije u oblasti rada koje treba da reši problem sporog rasta prihoda radnika, ali nema sumnje da će odgovor poslodavaca biti negativan.

Prema proceni ministarstva, ovaj potez bi 4,2 miliona radnika uveo u zonu da budu plaćeni adekvatno za prekovremeni rad, a kojima se već zvanično upisuju prekovremeni sati ali im se plaćaju kao regularni. Pored toga, u ministarstvu kažu da očekuju da se popravi i položaj miliona onih kojima se prekovremeni čak i ne upisuje.

Naša misija jeste da ojačamo i povećamo srednju klasu. Da bismo to učinili moramo da srednjoj klasi da obezbedimo plate koje im i pripadaju – kaže ministar za rad Tom Perez.

Još od 1975. godine preko 60 odsto Amerikanaca bilo je registrovano da radi prekovremeno, uglavnom uz propisanih 50% više za prekovremene radne sate. Izmene propisa za vreme Džordža Buša praktično su ukinule ovu zaštitu za radnike i danas samo 7% radnika koji primaju platu ima to povećanje.

Na primer, među onim naročito pogođenim su i menadžeri restorana brze hrane ili prodajnih objekata koji imaju platu oko 24.000 dolara godišnje, po Bušovim propisima nisu morali da budu plaćeni 50% više za prekovremene sate, a rade 60 do 70 sati nedeljno.

Niski prag za prekovremeno značio je da se poslodavcima isplati da preko tog praga povećaju plate a onda da koriste radnike za 20 do 30 sati nedeljno više od osnovnih 40 sati rada, piše NPR.