Početna Magazin Godine Društvo Sve veća razlika u očekivanom životnom veku između bogatih i siromašnih

Sve veća razlika u očekivanom životnom veku između bogatih i siromašnih

Sve veća razlika u očekivanom životnom veku između bogatih i siromašnih

Celokupno stanovništvo Engleske i Velsa živi duže, ali život bogatih ljudi se mnogo brže produžava. Prvi put, od 1870-ih godina, povećava se razlika između očekivanog životnog veka siromašnih i bogatih.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema rezultatima nedavno završenog zajedničkog istraživanja Cass poslovne škole iz Londona i Međunarodnog centra za dugovečnost iz Ujedinjenog Kraljevstva, rastu nejednakosti u očekivanom životnom veku odraslih stanovnika Engleske, Velsa, Francuske i Italije.

Istraživači su izmerili razlike u godinama 10 odsto odraslih koji su umrli najranije i pet odsto odraslih koji su umrli najkasnije. Zahvaljujući ovom metodu, mogli su da utvrde da, dok je stanovništvo Velike Britanije postajalo sve dugovečnije, dotle je sve veća razlika između dužine života onih koji su živeli najduže i onih koji su živeli najkraće.

Po prvi put od 1870-ih godina, očekivani životni vek siromašnijih je sve manji u odnosu na očekivani životni vek bogatijih slojeva stanovništva.

Povećanje dužine očekivanog životnog veka početkom XX veka smanjilo je razliku između različitih slojeva stanovništva. Od 1870. do 1939. godine razlika se konstantno smanjivala.

„Svi su imali koristi od poboljšanja kvaliteta pijaće vode, boljih stambenih uslova, viših primanja i boljeg zdravlja“, kaže prof. Mejhju, jedan od autora istraživanja, za BBC.

Nakon 1950. godine, broj očekivanih godina životnog veka nastavio je da se povećava, ali su se razlike među slojevima stanovništva održale uglavnom na istom nivou, i nisu nastavile da se smanjuju. Onda se trend u Engleskoj i Velsu, tokom 1990-ih godina okrenuo, i razlika između životnog veka siromašnih i bogatih počela je da se povećava.

Autori istraživanja smatraju da je ovo povećanje razlike više posledica načina života nego rizika koji se javljaju u okruženju – što je bio presudan uzrok razlike tokom prve polovine XX veka. Među najznačajnijim činiocima su pušenje, alkoholizam i loša ishrana. Ovi činioci su najzastupljeniji među najsiromašnijim društvenim slojevima.

Očekivani životni vek kod 30-godišnjih muškaraca u Engleskoj i Velsu trenutno je veći nego u Francuskoj i Italiji, iako je nakon 1950. godine razlika uglavnom bila svega godinu ili dve.

Za razliku od toga, očekivani životni vek žena u Francuskoj i Italiji veći je nego u Engleskoj i znatno je povećan od 1950. godine.

Sveukupno, razlika između očekivanog životnog veka kod muškaraca u Francuskoj sada je veća od one koja postoji u Engleskoj, a koja je veća od razlike u Italiji. Trenutno, ta razlika je 37 godina u Francuskoj, dok je u Engleskoj 33,3 godine i svega 31,7 godina u Italiji. U Italiji je ukupna razlika u životnom dobu žena najmanja – sa 28,2 godine, dok je u Francuskoj 30,6 godina, a u Engleskoj 31 godinu.

U odnosu na Englesku i Vels, nivo poboljšanja u Italiji i Francuskoj je mnogo veći, navodi portal Senioractu.

Godine 2003, britanska vlada je postavila cilj da do 2010. godine razlika u očekivanim godinama života ne bude veća od 10% kod stanovništva iz najsiromašnijih i najnaprednijih oblasti u zemlji. Ne samo što ovaj cilj nije postignut, već se dogodilo suprotno – razlika se povećala!

„Ovaj izveštaj naglašava da, uprkos značajnom povećanju očekivanog životnog veka, razlika između bogatih i siromašnih raste po prvi put od 1870-ih. Ovaj trend posebno zabrinjava kada je u pitanju društvo i političke vođe treba da učine više kako bi razlika ponovo počela da smanjuje. Borba protiv nejednakosti kada su u pitanju zdravlje i invaliditet mora biti politički prioritet“, zaključuje Dejvid Smit, jedan od autora istraživanja.

Za dalje čitanje ili podsećanje: