Magazin Godine Svet

Demografski šok u SAD: Belkinje žive kraće, crnci duže

Džim Moris, bidibilder - vegan u 8. deceniji života (potražite na penzinu)

Centar za kontrolu bolesti SAD saopštio je da je po prvi put u istoriji zabeleženo skraćenje očekivanog životnog veka za neku demografku grupu, i to za – belkinje. Reč je o svega oko mesec dana, ali ipak, ovo se desilo po prvi put od kada se prate podaci.

Očekivani životni vek za belkinje u SAD bio je 81,2 godine u 2013. godini, da bi u 2014. godini pao na 81,1 godinu.

Iako ovaj izveštaj nije uključivao razlog smrtnosti, demografkinja koja je pisala izveštaj rešila je da se zatim posveti i tome. Pratila je podatke o uzrocima smrtnosti među belom rasom u SAD za poslednjih 15 godina i utvrdila sledeće:

  • porastao je broj samoubistava za starosnu grupu od 25 do 54 godine
  • porastao je broj “nenamernih trovanja” – uglavnom od alkohola i droga
  • znatno je porastao i broj hroničnih oboljenja jetre.

Iako ovi podaci važe i za muškarce i za žene, ovi uzroci češći su faktori smrtnosti za žene, belkinje, te su i dovoljno pouzdani pokazatelji šta je moglo dovesti do skraćivanja očekivanog životnog veka.

Sa druge strane, u istom periodu od svega godinu dana, očekivani životni vek za crne muškarce porastao je sa 71,2 na 72,8 godina – za čitavih šest meseci. Najverovatniji uzroci su manja stopa samoubistava među njima, ređe oboljevanje od raka i srčanih bolesti nego ranije, piše NPR.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija