Magazin Godine Svet

Penzionom fondu preča zarada od morala – Isti novci za duvan i protiv raka

Penzioni fond u koji se za penziju uplaćuje i naučnicima uključenim u rad istraživačkog centra za borbu protiv raka Velike Britanije, taj novac, između ostalog, investira i u duvansku industriju.

Više britanskih penzionih fondova ulaže u duvansku industriju i to u kompaniju Britiš-Amerikan Tobako (BAT), a samo iz fonda za penzijske doprinose naučnika uključenih u rad centra za ovu duvansku kompaniju uplaćeno je oko 211 miliona funti.

Penzioni fond koji obuhvata i penzionu štednju profesora i osoblja univeziteta koji su uključeni u istraživanje raka vredan je ukupno skoro 50 milijardi funti.

Tako se praktično dolazi da situacije u kojoj se istraživanja u borbi protiv raka, ali i duvanska industrija, sponzorišu od istog novca koji potiče od centra za istraživanje raka čiji direktno zaposleni svoj novac ipak ne investiraju u duvan.

U odgovoru, sa univerziteta su poslali poruku da imaju u vidu “širu sliku” i da su finansijske dobiti značajnije od moralnih dilema piše Gardijan.

Ranije smo pisali i o sličnoj temi iz Škotske gde se pare penzionog fonda ulažu u vojnu industriju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija