Foto albumi Umetnost i starost

Nina Ananiašvili – lepota pokreta koja traje

Nina Ananianšvili, gruzijska prima balerina, igra i nastupa širom sveta, a pedeseti rođendan je proslavila 28. marta 2013. godine. 

Nina Ananiašvili je 2006. godine postala umetnički direktor Državnog baleta Gruzije. Ništa neobično za vrhunsku umetnicu koja je svoj život posvetila baletu. Ali Nina je nastavila da igra i nastupa širom sveta, a pedeseti rođendan je proslavila 28. marta 2013. godine.

Nina je karijeru počela u Boljšoj teatru u Moskvi gde je promovisana u solistu, zatim je igrala u svom rodnom Tibilsiju gde je postala prima balerina, a od 1986. godine, zahvaljujući novoj slobodi koju je nudila perestrojka Mihajla Gorbačova, mogla je da nastupa širom sveta.

I igrala je svuda oduševljavajući publiku svojom besprekornom tehnikom izvođenja, gipkošću pokreta, neverovatnim okretima…

U SAD je prvo igrala kao gostujući umetnik, da bi od 1993. bila stalni član Američkog baletskog teatra i, kasnije, Hjustonskog baleta i to kao glavna igračica.

Nina po današnjim merilima nije stara žena, ali se balerina u njenim godinama smatra starom. Telo se menja, mogućnosti se menjaju. To je uvreženo mišljenje zasnovano na naučnim dokazima.

Žene kao što je Nina prkose činjenicama. I to sa puno šarma i lepote tako da se ne pitamo koliko joj je truda potrebno da izdrži, već počinjemo da preispitujemo svoje stavove o starenju.

Ako ona tako savršeno izvodi sve baletske pokrete, možda je granica “starenja” realno još više pomerena? Samo se mi, očekujući neizbežnu degradaciju, ponašamo u skladu sa svojim očekivanjima.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija