Početna Magazin Godine Umetnost Nina Ananiašvili – lepota pokreta koja traje

Nina Ananiašvili – lepota pokreta koja traje

Nina Ananiašvili – lepota pokreta koja traje

Nina Ananianšvili, gruzijska prima balerina, igra i nastupa širom sveta, a pedeseti rođendan je proslavila 28. marta 2013. godine. 

Nina Ananiašvili je 2006. godine postala umetnički direktor Državnog baleta Gruzije. Ništa neobično za vrhunsku umetnicu koja je svoj život posvetila baletu. Ali Nina je nastavila da igra i nastupa širom sveta, a pedeseti rođendan je proslavila 28. marta 2013. godine.

Nina je karijeru počela u Boljšoj teatru u Moskvi gde je promovisana u solistu, zatim je igrala u svom rodnom Tibilsiju gde je postala prima balerina, a od 1986. godine, zahvaljujući novoj slobodi koju je nudila perestrojka Mihajla Gorbačova, mogla je da nastupa širom sveta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

I igrala je svuda oduševljavajući publiku svojom besprekornom tehnikom izvođenja, gipkošću pokreta, neverovatnim okretima…

U SAD je prvo igrala kao gostujući umetnik, da bi od 1993. bila stalni član Američkog baletskog teatra i, kasnije, Hjustonskog baleta i to kao glavna igračica.

Nina po današnjim merilima nije stara žena, ali se balerina u njenim godinama smatra starom. Telo se menja, mogućnosti se menjaju. To je uvreženo mišljenje zasnovano na naučnim dokazima.

Žene kao što je Nina prkose činjenicama. I to sa puno šarma i lepote tako da se ne pitamo koliko joj je truda potrebno da izdrži, već počinjemo da preispitujemo svoje stavove o starenju.

Ako ona tako savršeno izvodi sve baletske pokrete, možda je granica „starenja“ realno još više pomerena? Samo se mi, očekujući neizbežnu degradaciju, ponašamo u skladu sa svojim očekivanjima.